САЩ и ЕС са за дипломатическо урегулиране на кризата в Украйна

Барак Обама, Сюзън Райс и Катрин Аштън потвърждават "запазващата се решимост на САЩ и ЕС да подкрепят правителството на Украйна и да търсят преодоляване на кризата по дипломатически път"

САЩ и ЕС са насочени към дипломатическо урегулиране на кризата в Украйна. Това бе подчертано след среща на отговарящата за външната политика на ЕС Катрин Аштън и помощничката на президента на САЩ по националната сигурност Сюзън Райс. На консултацииите за кратко е бил и Барак Обама, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕСц

Както съобщи пресслужбата на Белия дом "те отново потвърдиха споделената привързаност н САЩ и ЕС по придвижването напред на преговорите на групата "пет плюс едно" с Иран и урегулирането на ситуацията в Украйна", се казва в съобщението.

Барак Обама, Сюзън Райс и Катрин Аштън потвърждават "запазващата се решимост на САЩ и ЕС да подкрепят правителството на Украйна и да търсят преодоляване на кризата по дипломатически път".

При това тримата са повторили, че от гледна точка на Вашингтон и Брюксел, Русия трябва да "изпълни поетите в Женева задължения, включително "използването на влиянието си" върху привържениците на федерализацията на Украйна, наричани "въоръжени сепаратисти". Русия, според ЕС и САЩ, трябва да постигне "разоръжаването им и мирното участие в политическия процес в Украйна".

Освен това участниците в срещата "се съгласиха с важността на (предсрочните) избори за президент (на Украйна) на 25 май". Тези избори "ще дадат на украинския народ право да определя бъдещето на страната си", предполагат САЩ и ЕС.

В съобщението на Белия дом се твърди, че Аштън се е съгласила с Обама и Райс по повод на "важността на определянето на допълнителна цена за Русия", т.е. заплахата за прилагане на нови санкции, ако САЩ и ЕС преценят, че Москва "продължава своите усилия с цел дестабилизиране на Украйна".