Две села на бунт за удавените братчета в Брестовица

Този път ще бъдем непреклонни, категорични са местните

Две пловдивски села възроптаха срещу опасния канал, в който се удавиха две братчета в събота, пише Стандарт. От години хората в Брестовица и Йоаким Груево настояват за ограждения. "Този път ще бъдем непреклонни", категорични са местните. Драмата с двете момчета разтърси региона през почивните дни. Сигналът за инцидента е получен в събота около 20.00 часа. Служители на "Напоителни системи" веднага спрели водата и в края на канала, притиснати до голямата решетка, са открити телата на двете братчета - на 7 и 10 години.

Те гостували на баба си и дядо си в Брестовица. След обяд решили да покарат колела при мостчето до канала. Велосипедът на Злати се повредил и малчуганът паднал. Не успял да се задържи за моста и се обърнал във водата. За да му помогне, брат му Спас скочил след него, но водата била буйна и ги отнесла. Около 18 часа бабата и дядото ги потърсили, но не ги открили.

Тогава се обадили за помощ. След като безуспешно децата били издирвани от роднини и комшии в продължение на два часа, се сетили, че може да е станало най-лошото и позвънили на "Напоителни системи", за да източат водоема. Така намерили двамата малчугани мъртви. В неделя двете деца бяха погребани в родния Кричим, където живее майка им. Тя е разведена и има още две деца от различни мъже. Бабата и дядото са съсипани и не знаят как ще продължат живота си. Комшиите им се зарекоха още днес да тръгнат по институциите и няма да се откажат, докато не бъдат сложени огради около канала убиец. Наричат го така, тъй като през последните години повече от 10 души са потънали в него. В същия канал, само че в землището на Йоаким Груево, миналата година намери смъртта си 17-годишната Стефка Маджарова, за чиято гибел обвиняем е бившият й приятел Владимир. В Перущица водата тече на метри от ромските къщи. Преди няколко години местните протестираха, защото според специалисти при скъсване на дига ще бъдат потопени близките села. Кметът на Йоаким Груево, което е най-застрашено при подобна авария, подаде жалба в "Родопи" с искане за спешно обезопасяване, но без резултат.