4-класниците отиват на първата си матура

Днес проверяват знанията на учениците по български език

Четвъртокласниците се изправят днес пред първия си сериозен изпит - националното външно оценяване. Изпитът е по "Български език и литература". Т.н. "малки матури" се провеждат по още три предмета - "Математика", "Човек и природа" и "Човек и общество".

 Според заповедта на министъра на образованието и науката за учебната 2013/2014 година външното оценяване по математика ще е на 8 май, по човек и природа - на 12 май, а по предмета човек и общество - на 13 май 2014 г., пише "Всеки ден".

 Изпитването е писмено и протича в рамките на един учебен час, а за учениците със специални образователни потребности - два часа.

 По "Български език и литература" децата ще трябва да се справят с диктовка, текст за четене с разбиране и три задачи към него. По другите предмети тестовате включват предимно въпроси с избираем отговор.

 С еднаквия изпит за цялата страна ще се оценва нивото на усвояване на знанията и уменията на четвъртокласниците по съответния предмет.

 До три дни след приключване на матурите, училищните комисии ще въведат резултатите в сайта за външно оценяване. По преценка на учителя, оценката може да бъде вписана в дневника на класа и в бележника на ученика като текуща за учебната година.