Всеки пети се тресе от страх

Търсят нови илачи срещу депресиите на 1,5 милиона българи

Всеки пети българин има страхова невроза, научи „Всеки ден" от наши лекари. Това означава, че близо 1,5 милиона у нас страдат от всякакви неврози и депресии - от по-леки до по-тежки. Според психиатри през последните години двойно се е увеличил броят на хората, които имат психични проблеми, като само до преди 5 години е ставало дума за порядъка от 700-800 хил. души, пише "Всеки ден".

 По-смущаващото обаче е, че мнозина не търсят лекарска помощ в началото, а когато се обърнат към докторите, положението им вече е доста критично, са наблюденията на родните медици. Те допълват, че често българите посягат и към антидепресанти и успокоителни, които не са им предписани от лекар, пият хапчета както им дойде, понякога ги смесват и с алкохол и всъщност паниката, която ги обзема, се задълбочава.

 Страховите неврози и паник атаките са най-вече проблем на модерното време, твърдят психиатри. Най-общо причините са свързани както със средата, в която хората работят и живеят, така и с техните личностни характеристики - доколко организмът им се натоварва и доколко може да издържи на заобикалящото напрежение. Пристъпите се получават внезапно, като не е задължително точно в този момент човек да се намира под напрежение. Страхът го връхлита неочаквано и обикновено това състояние продължава около десетина минути.

 Треперене на тялото, изпотяване, недостиг на въздух и силно сърцебиене са най-честите симптоми на паник атаката. Най-големият ужас за човека в този момент е, че на него или на близките му ще се случи нещо зловещо, но че той не знае нито какво, нито кога. Понякога това състояние е съпроводено и с болки в гърдите и стомаха, гадене, дезориентация, внезапна умора.

 Смущаващо е, че страхът връхлита все повече млади хора. Ако до преди десетина години от депресии страдаха най-вече хората в средна възраст, то сега от неврози се оплакват много млади българи по на 20 и 30 години. Според лекари се наблюдава и тенденция, че познатите досега и използвани в родната медицина успокоителни вече не действат, тъй като се наблюдават все нови и нови форми на страхови неврози и паник атаки. Доктори споделиха, че най-разпространените хапчета срещу леки неврози - комбинацията от глог, валериан и мента, вече не действат на много хора, тъй като те се привикнали към тях и ги гълтат като бонбони.