Оперен принц за БГ: Вие сте талантлива нация

Паата Бурчуладзе ще се качи на Античния театър на 21 юни

Среща с един от най-популярните артисти по световните оперни сцени Паата Бурчуладзе, който на 21 юни ще е гост на Opera Open: Верди фестивал – продължението в Античния театър в Пловдив.

Грузинският бас Паата Бурчуладзе е познат в цял свят с многобройните си роли във водещите оперни театри в Москва, Париж, Лондон, Валенсия, Берлин и Ню Йорк. Репертоарът му включва великите руски басови роли на Борис Годунов и Хованщина, както и роли в “Аида”, “Набуко”, “Дон Карлос”, “Силата на съдбата”, “Ернани” и “Риголето”.

Той е първият грузинец провъзгласен за принц от Руската православна църква, а Държавна опера - Щутгарт (Германия) награждава неговата лоялност с титлата Kammersänger. Не по-малко престижни са званията на Паата като посланик на добра воля на Обединените нации, УНИЦЕФ и “Commendatore” в Италия.

Интервюто е дело на маестро Иван Ангелов, артистичен директор на оперния фестивал на Античния театър това лято.

Благодарим Ви, че се отзовавате на поканата да направите Гала-Концерт за честването на 100-годишнината на Борис Христов. Вие имахте ли директен контакт с него. Срещали ли сте се някъде по световните сцени?

 За съжаление не! Когато аз започнах да странствувам по международните сцени, той вече не пееше. Но той за мен остава като един от най-големите в историята на Операта и е бил винаги моя пътеводна звезда.

Не е учудващо, че България има традиция в това отношение и е присъствала винаги по световните оперни сцени след Борис Христов със своите баси като Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Димитър Петков, и други,  както и младия Орлин Анастасов ....и не само баси, разбира се.... Вие сте талантлива нация с толкова много добри оперни певци.

Какво знаете за България и били ли сте вече тук преди?

За България зная, че е Православна държава, както Грузия.

Зная, че българите се борят за страната си във всяко едно отношение и това е много похвално.

Зная от моите приятели българи, че вашата страна е изключително красива и че кухнята ви е отлична .... зная, че българите са много гостолюбиви домакини, както сме и ние грузинците....затова винаги съм се чувствал добре сред български приятели.

 В България бях  покакен преди много години,  1984 година, веднага след победата ми на Конкурса Чайковски в Москва, за участие в  “Севилския бръснар“ в Софийската Опера.

От тогава не съм идвал в България и затова с удоволствие приех поканата на моя добър приятел - вашия  именит диригент  Иван Ангелов, с когото многократно съм работил, да почетем заедно 100 годишнината на Борис Христов. Пял съм многократно също  с Николай Гяуров, Гена Димитрова, Анна Томава- Синтов, Никола Гюзелев и много други.

Когато не сте в Грузия, къде се чувствате най-добре?

Когато не съм вкъщи най-често съм в самолета...а иначе най-добре се чувствам в Германия и по-специално в Берлин. Чудесна страна, а Берлин е един истински Метропол...толкова наситен културен живот няма никъде по света...

На коя оперна сцена се чувствате най-добре...къде предпочитате да пеете в Ла Скала или в Ню Йоркската Мет?

За мен не е толкова важно КЪДЕ, а КАК съм пял. Ако съм доволен от себе си, аз се чувствам отлично, независимо в кой оперен театър е било представлението.