Само 3 дни абитуриентски балове в Пловдив

5001 са зрелостниците в града и областта

Само 3 дни ще са абитуриентските балове в Пловдив тази година. Това каза за Plovdivutre.bg Антоанета Пакова, шеф на Регионалния инспекторат по образование в Пловдив. На 24, 25 и 26 май градът под тепето ще бъде огласено от хиляди викове на зрелостници и клаксони.

5001 са абитуриентите в Пловдив и областта, като в града завършващите са 3528, а в областта – 1473.

Вече е ясно, че шествия на 24 май ще има, но свободният достъп до училищата ще е до 13 часа. Тази информация бе потвърдена и от Пакова. На 25 май обаче, заради изборите за Европарламент, училищните сгради ще бъдат затворени за абитуриентите, тъй като там ще действат избирателните секции.

Сборните пунктове на абитуриентите за баловете им на 24 и 25 май няма да са в дворовете на учебните заведения. Зрелостниците и техните родители ще се събират на  алтернативни места заради евровота. Това ще са читалища, градинки или пред самите хотели, в които ще се проведе мероприятието на даденото учебно заведение.

Повечето училища в Пловдив и региона вече са изпратили писма до РИО и Община Пловдив с информация за това къде точно ще се събират зрелостниците, съобщи Пакова.

МВР пък ще се грижи за сигурността както на абитуриентите, така и за нормалното протичане на изборите.