Бивш затворник: Как престъпници от строг режим минават на лек

Анархия и вътрешна йерархия правят бургаския най-ужасното място за излежаване

Анархия и вътрешна йерархия превръщали бургаския затвор в едно от най-ужасните места за пребиваване в страната след килийната психиатрия в Ловеч.

Освен, че печели първенството за най-гъсто населен в страната, той разполага с малък екип за голямата група затворници.

Според бивш затворник обаче най-лошата част били спекулациите с правата на едни и други пребиваващи там, които се уреждали според финансови възможности и "лидерски" качества. Той твърди, че дори и общижитията за лек, от където е избягал на 4 май Шливата ставали истински ад, тъй като група от задържани оказвали тормоз над останалите.

"Това трябва да е място за хората, които не са толкова опасни, с по-леки присъди и т.н., но всъщност не е. Вътре има много затворници, които са истински престъпници. Някой са били на строг режим и изведнъж - ги пращат в най-леката част. Как става? Никой не отваря дума за това", разказва той.

В разказите след дългогодишния си престой "на топло" мъжът твърди, че е ставал свидетел на небивали зверства към едни и пълна толерантност към други, които бързо след влизането си вече разполагали с мобилни телефони и получавали честта да бъдат отговорници за останалите. "Едни за гражба са наблъскани като кучета по 15 в една килия, други с тежки присъди се ширят в стая по трима. Някой стигат до там, че наистина да полудеят за да бъдат изпратени в Ловеч, от където се връщат като зомбирани", допълва още той.