БЧК Стара Загора раздава отличия за празника

Стара Загора Лайф

08-05-2014, 16:12

Снимка:

БЧК Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

БЧК Стара Загора отбелязва Световния ден на червения кръст с изложба

8 май е Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец

За първи път 8 май е отбелязан като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 година. Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан – идеолога и създателя на Международното червенокръстко движение.
Над 150 години неговите идеи печелят все повече привърженици. Националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец вече наброяват 189. Няма друга кауза, която по такъв безспорен и категоричен начин да обединява хора с различни професии и образование, с различна расова, национална, политическа и религиозна принадлежност. 250 милиона са червенокръстците в целия свят – една огромна армия в служба на хуманността, милосърдието и солидарността.
8 май е повод за много национални червенокръстки дружества да представят своите дейности и да наблегнат върху своята интернационална принадлежност, като членове на голямото семейство - международното движение на Червения кръст и Червения полумесец. Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) и Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) приеха девизът за отбелязване на празника през 2014 г. да бъде посветен на личностия принос.

Българският Червен кръст се присъедини към идеята тази година  8 май  да бъде отбелязан под девиза.

“Моята червенокръстка история”

Идеята е да се даде възможност за открояване заслугите и приноса на отделните личности в националната организация (служители, доброволци, дарители, партньори, бенефициенти) в различни направления на дейността на БЧК, като се стимулират да споделят своите лични истории за Червения кръст.

Областната организация в Стара Загора ще отбележи Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец чрез срещи, обучения и други събития.
По повод празника в гр. Стара Загора, във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески” до 10.05.2014 г. е експонирана нова фотоизложба, отразяваща фрагменти от  историята и дейността на БЧК - Стара Загора.
На празничния ден, по места в общинските организации, ще бъдат отличени със звания и отличия на Българския Червен кръст, деятели на областната организация:

I.Звание „Заслужил деятел на БЧК”:
1.Мариана Георгиева Янева -  член на общинската организация на БЧК Гълъбово от 2003 година, зам. Председател на Общинския съвет в Гълъбово през 2007 и 2008 г.,председател на общинската организация за мандат 2009 – 2012 г. и до момента. Работи активно по програма „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на ЕС за най-нуждаещи се лица”.

2.Тинка Ясенова Начева – дългогодишен активен деятел на БЧК – Павел баня,  член на ОбщС на БЧК – Павел баня. През 2009 г. избрана за Председател на общинската организация, който пост заема и до момента. Активно работи за привличане на млади и активни доброволци в състава на БМЧК – Павел баня , както и по програма „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на ЕС за най-нуждаещи се лица”. През 2009 г. и е присъдено звание „Отличник на БЧК”.

3.Стефанка Иванова Петева – член на общинската организация на БЧК в Чирпан. Дългогодишен дружествен деятел и член на Общото събрание на общинската организация трети мандат.

II.Звание „Отличник на БЧК”:
1.Красимира Иванова Узунова  –  активен член на БЧК – Мъглиж от 2008 г. и член на Общинското общо събрание. 

2.Дафинка Господинова Господинова – член на БЧК в

общинската организация на БЧК – Опан от  2007 г. От 2012 г. е зам.председател на общинската организация на БЧК в Опан.
3.Росица Николаева Колева – член на БЧК в общинската организация на БЧК – Опан от  2008 г. От 2012 г. е член на ръководството на общинската организация на БЧК в Опан. Активно работи по програма „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на ЕС за най-нуждаещи се лица”.
4.Мария Лалева Радева – член на БЧК в общинската организация на БЧК – Павел баня от  2005 г. От 2009 г. е член на ръководството на общинската организация на БЧК в Павел баня.

III.Звание „Млад Отличник на БЧК”:
1. Жени Жекова Тонева – активен доброволец и член на младежката организация в Стара Загора от 2010 г. Координатор на клуб ” Фондонабиране”. Избрана за областен координатор през 2013 г. Има особен принос за привличане, мотивиране и организиране на млади хора в множество акции и кампании, свързани с фондонабиране, превенция на ХИВ/СПИН, както и пътен травматизъм сред младите хора.
2.Любомира Иванова Събева -  активен доброволец и член на младежката организация в Стара Загора от 2010 г. Координатор на клуб ” Социални дейности”. Избрана за заместник областен координатор през 2013 г. Има принос за привличане и организиране на млади хора в множество акции и кампании, свързани с пътен травматизъм сред младите хора, социално-помощна дейност, приемна грижа.
3.Пламена Стефанова Шишкова - активен доброволец и член на младежката организация в Стара Загора от 2010 г. Координатор на клуб ” Превенция ХИВ/СПИН”. Избрана за заместник областен координатор през 2013. Има принос за привличанеи и организиране на млади хора в множество акции и кампании, свързани с превенция на ХИВ/СПИН, пътен травматизъм сред младите хора и приемна грижа.
4.Йоанна Иванова Нейкова – активен доброволец и член на младежката организация в Казанлък от 2010 г. Координатор на клуб «Милосърдие''. Има принос за привличане и организиране на младите хора в множество акции и кампании.


IV.Благодарствен диплом на БЧК:
1.Йорданка Георгиева Стоянова - дългогодишен член на общинската организация на БЧК Братя Даскалови. Активно участва в програма  „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на ЕС за най-нуждаещи се лица”.
2.Петър Пенев Узунов - дългогодишен член на общинската организация на БЧК Братя Даскалови. Активно участва в програма  „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на ЕС за най-нуждаещи се лица”.
3.Таньо Стоянов Стоянов - дългогодишен член на общинската организация на БЧК Братя Даскалови. Активно участва в програма  „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на ЕС за най-нуждаещи се лица”.