Тесла за всички - поскъпват свещите в църквите

Светият синод планира да прави свещите от пчелен восък, вместо от парафин

Свещите в православните храмове у нас може да увеличат три пъти цената си. Причината - пълна промяна в производствения цикъл, разкри репортаж на Нова ТВ.

Оказва се, че Светият синод обмисля да започне да прави свещите основно от восък, както очакват хората, вместо от парафин и церезин, каквато е практиката в момента.

Българските православни храмове използват парафинови свещи от години, а производството им е съчетание от няколко сложни процеса. Преди да бъде оформена в крайния си вид, претопената смес престоява известно време в специални вани. След това се унизва поотделно за всяка свещ, оформяйки различните й размери.

Оказало се обаче, че традиционната изработка крие риск за църковното наследство в храмовете. С времето и постоянното ползване на парафиновите свещи те започнали да вредят на стенописите и иконите.

Така Синодът е стигнал до идеята да премине към натурален пчелен восък като основа на свещите, които се палят в църквите. Основният мотив е, че като естествен материал той е безвреден и не нанася такива огромни поражения върху стенописите.

Чистият восък обаче е над три пъти по-скъп от парафина. Цената на килгограм суровина за направата на свещи ще се вдигне от 3 на 10 лева.

Църквата разглежда това като инвестиция. "За една реставрация се дават много пари, това е едно капиталовложение, което едва ли може да се възвърне от даренията, които хората оставят за свещите", обяснява отец Емилиян.

Само за великденските празници свещоливницата към светия синод е произвела 100 тона свещи. Ако Синодът реши да се правят свещи от восък, най-вероятно ще се наложи да се купуват и нови машини, но все още се търсят варианти.

Така или иначе, ако суровината за свещи се смени, те едва ли ще поскъпнат рязко - цената им ще се вдига по-скоро поетапно.