Поредната кървава нощ преживя Украйна

Свят

10-05-2014, 07:33

Снимка:

ИТАР-ТАСС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ангела Меркел разкритикува Русия за провеждане на Парад на победата в Крим

Обама и Меркел с ултиматум към Русия

Вашингтон не вярва на жителите на източна Украйна

Обсадата на Славянск (снимки)

Не може граници в Европа да се преначертават едностранно и със сила

Престрелка на украинската граница

Проф. Станилов: Интересите на България ще бъдат защитени, само ако се запази целостта на Европа

САЩ и Русия с взаимни апели за влияние върху конфликта в Украйна

САЩ обеща на Украйна $5,9 млрд. финансова помощ

САЩ и ЕС са за дипломатическо урегулиране на кризата в Украйна

В Киев се готви военен преврат?

Киев е готов за диалог с проруските сепаратисти

Одеса, Дом на профсъюза, 3 май 2014 г. (18+)

Украйна си върна контрола върху кметството в Мариупол

Президентът да свика КСНС заради събитията в Украйна

"Пътна карта" за Украйна

Изрод! Русия тренира масиран ядрен ответен удар!

Украйна не пусна самолета на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин

Росен Плевнелиев: Дестабилизацията в Украйна може да се пренесе на Балканите

ЕС трябва да покаже характер и единство, за да помогне на Украйна

Убитите са най-малко 21, някои информационни агенции обаче съобщават за поне 50 жертви

Сраженията в украинския пристанищен град Мариупол продължават. Силите за сигурност са убили 20 проруски сепаратисти, загинал е и един милиционер, предадоха световните агенции, цитирайки съобщение на украинския министър на вътрешните работи Арсен Аваков.

Аваков съобщи, че т.нар."терористи" са ранили петима милиционери. Четирима сепаратисти са задържани.

Според Интерфакс 10 души с огнестрелни рани са приети в болница. АФП съобщава за 25 ранени, като цитира медицински източници. Други информационни агенции обаче информират за поне 50 жертви.

Главният редактор на руската държавна англоезична телевизия "Русия днес" Маргарита Симонян каза, че журналист на телевизията е ранен, допълва Франс прес. Той е бил с бронежилетка.

Според министъра група бунтовници (около 60 души), въоръжени с автоматични оръжия, започнали атаката срещу сградата на милицията в града.
Атаката прераснала "в истинска битка", запалила се е милицията.
Според медии сградата е евакуирана, но много хора са били принудени да скачат от прозорците.

По улиците на Мариупол има бронетранспьортьори на украинската армия. На много места има издигнати барикади, на които горят автомобилни губи, а центърът на града е затворен за превозни средства.

Военнослужещи от Националната гвардия на Украйна са стреляли с гранатомети по милиционерите в Мариупол, защото те са отказали да изпълняват заповедите на Киев и да стрелят по местните жители. Това е разказал пред латвийската радиостанция Baltcom очевидец и член на местния антифашистки комитет Пьотър Комиссаров, предаде РИА Новости.

Според него преди инцидента милиционерите са отказали да стрелят срещу гражданите и са били наречени предатели от изпратените от Киев военнослужещи. Затова Националната гвардия е нападнала милиционерите и се е опитала да ги „унищожи”. Той допълни, че в града са влезли девет военни машини и рота войници, въоръжени с гранатомети и стрелкови оръжия, които са били използвани срещу милиционерите.

Комиссаров е заявил още, че около 1000 души са отцепили БТР-ите. Войниците са стреляли предупредително, но заблудени куршуми са ранили част от хората.

В Славянск проруските активисти атакуваха рота украински военнослужещи, които охранявали телевизионната кула. В Донецк неизвестни лица са нападнали офиса на Червения кръст и са похитили няколко сътрудници на международната благотворителна организация. Според информациите за заложници са взети седем души – всичките мъже. Жените, които по това време са били в офиса, са освободени.

Мъж, представян от украинските служби за сигурност като полковник от руското разузнаване, може да оглави въоръжения бунт в Източна Украйна, обяви сепаратистки лидер в Славянск, цитиран от Франс прес и БТА. Игор Стрелков, който сега командва проруското народно опълчение в Славянск, е предложен за командващ всички сили за самоотбрана в Донбас.

Ръководителят на специалната мониторингова мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Ертогрюл Апакан осъди насилието в града и призова страните към сдържаност и незабавни мерки за успокояване на напрежението.

На 11 май в украинския град Харков няма да бъде провеждан референдум.

„Не сме готови за провеждане на референдум на 11 май. Не сме съгласували въпросите, които трябва да бъдат общи за Харков, Луганск и Донецк. За съжаление, имаше разногласия за формулировката, затова решихме на 11 май да не провеждаме референдум”, заяви представителят на координационния съвет на движението „Югоизток” Юрий Апухтин, цитиран от Интерфакс.

Същевременно руският президент Владимир Путин пристигна в град Севастопол на полуостров Крим. Това е първата визита на Путин в Крим след присъединяването на полуострова към Русия.

Междувременно американското министерство на отбраната съобщи, че разполага с данни, които потвърждават наличието на голямо количество руски войски във висока степен на готовност в граничещите с Украйна райони, готови да влязат на украинска територия.

„Видях коментарите на президента Владимир Путин и други длъжностни лица в Москва за оттегляне на войските. Не виждаме признаци, които да потвърждават тези твърдения. Войската все още се намира там и е многобройна”, заяви контраадмирал Джон Кърби. Той отново подчерта, че присъствието на въоръжените сили на Русия на границата с Украйна не спомага за понижаване на напрежението в региона.