Медиците излизат на протести от 15 май

Те ще настояват за по-добри условия на работа и за повече средства за здраве

Лекарите излизат на протести от 15 май. От съсловната организация обявиха, че ще подкрепят недоволство на колегите си от други европейски страни.

В средата на месеца медици планират общоевропейска акция, на която ще настояват за по-добри условия на работа и за повече средства за здраве, съобщи Нова телевизия.

400-те делегати от цялата страна, които участват в лекарския събор във Варна, ще решат утре дали протестът им да бъде национален. Предстои да се гласува и дали медиците да спрат работа или акцията им да бъде само символична. Така че, все още не е ясно как недоволството ще се отрази на пациентите.

Иначе, като основни причини за протеста лекарите сочат недостига на средства в системата и липсата на ясен ангажимент от страна на Здравното министерство и НЗОК за това кога и как ще се осигурят нужните средства - проблеми, които стоят на дневен ред вече от месеци.

Извънредният събор на Българския лекарски съюз, който се провежда днес във Варна, ще вземе решение каква да е формата на протестите на медиците и колко дълго ще продължат те, съобщи председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов пред БНР.

Райчинов допълни, че ситуацията с хроничното недофинансиране на системата, може да доведе до колапс в болниците:

"Това, което се очертава тази година, е по-страшно от 2010-а, много по-страшно е. Дефицитът в Касата се очертава да е огромен, което практически означава последните месеци едва ли не въобще да няма пари за медицински дейности. Това е нещото, което се случва в момента и въпреки нашия натиск, искания да се заемат спешни мерки, към момента реакции няма."