ГЕРБ ще внесе четвърти вот на недоверие към правителството (обзор)

ГЕРБ ще внесе четвърти вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски – този път заради управлението енергетиката и енергийните ресурси

Пред журналисти в Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че мотивите за вота са проваленият проект „Южен поток”, некомпетентността на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, лъжите на управляващите за АЕЦ „Белене”, заради който се проведе референдум, действията на правителството, с които могат да фалират основните енергийни компании.

„На нас не ни дават финансовите отчети. Дочуваме отвътре, че са пред фалит. Защо провалиха „Южен поток” – за една година обявиха десет пъти, включително направиха и първа копка, че започват строителство, че обявяват конкурс. То не беше януари, то не беше февруари, март. Сега остана за юни. Защо? През това време ЕК им отне правото да договарят, защото не искат да приложат европейското законодателство. Ние сме в ЕС. Защо не искаме да тече български газ по тръбата?”, коментира Борисов. Той обясни, че няма информация, че промените в Законите за енергетиката са направени под натиска на „Газпром”, от който България купува природен газ. Според ГЕРБ страната ни губи на ден около 900 000 лева.

Лидерът на ГЕРБ, в интервю за агенция „Фокус” подчертава, че проектът „Южен поток” е категоричен провал на управляващите, тъй като "те за една година успяха да провалят проекта по най-глупавия начин, като обявяха многократно за първи копки и първи заварки." Борисов обясни, че управляващите се взели тръби назаем от „Булгартрансгаз”, за да си направят първа заварка, което определи като евтин пиар, а в същото време ЕК ги пита, защо не спазват европейското законодателство. Европейското законодателство е много просто за разбиране – че по този газопровод трябва да тече и български газ от това, което ще добием в Хан Аспарух и Терес, допълни още Борисов.

„Защо да сме против да тече по тази тръба и български газ – не мога да разбера – това е национално предателство от страна на Драгомир Стойнев, Пламен Орешарски и Сергей Станишев. Това е европейското законодателство – това е третият либерализационен пакет”, посочи лидерът на ГЕРБ.

Според министър-председателя Пламен Орешарски е смущаващо това, че ГЕРБ са внесли вота две седмици преди изборите.

В същото време в парламента се проведе кръгла маса по темата за „Южен поток”. По думите на народния представител от ПП „Атака” Магдалена Ташева производството на енергия е геополика, а самият проект увлича политическото значение на България на международната сцена, пълни хазната ни с приходи, създава работни места. В обсъждането участваше и заместник-председателят на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев, който обясни, „Южен поток” е южноевропейски проект – през 2006 година в присъствието на Владимир Путин и Силвио Берлускони е бил подписан законопроектът за изграждането му. Не става въпрос за българо-руски проект, а за руско-европейски. Той е от голямо значение за цяла Южна Европа, посочи Куюмджиев.