Едва ли консултации на БСП с „Газпром“ са станали без знанието на Станишев

„Южен поток“ не помага на България, защото търпим остри забележки от ЕК

Разкритията, които Реформаторският блок направи, че „Газпром“ съветва БСП да промени българското законодателство в нарушение на европейското са „страшна диагноза“. Официално, по реда на Закона за достъп до информация, Реформаторският блок получи документация за проекта, от която се вижда как БСП прокарва чужди интереси в български закон, чрез поправката за екстериториалност, внесена от двамата депутати Ерменков и Куюмдижев. Били са поискани консултации с “Газпром“ и това едва ли е станало без знанието на председателя на БСП и ПЕС Сергей Станишев. Това заяви водачът на листата на Реформаторския блок и лидер на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева в предаването „Панорама“ по БНТ.
Кунева поиска категоричен отговор „за“ или „против“ от Мария Габриел застава ли ГЕРБ зад „Южен поток“ при явните нарушения на европейското законодателство в проекта, на което Габриел отговори, че при тези нарушение ГЕРБ не подкрепя „Южен поток“.
По думите на Кунева, „Южен поток“ не помага на България, защото търпим остри забележки от ЕК и комисаря по енергетиката заради поведението на правителството. „Южен поток“ не дава яснота за приходите и ползите, нито дава достъп до тръбата на трети страни, не се знае и колко работни места ще отвори – обещават се нереалните 6 хиляди работни места за страната ни, а целият проект ще осигури 8 500 работни места по цялото си трасе в Европа, обясни Кунева.
Тя нарече „конфликт на интереси и чист лобизъм“ внесените от БСП промени в закона за енергетиката. Българските търговски и национални интереси трябва да бъдат защитавани, но когато се прави лобизъм, хората се регистрират като лобисти, а не парламентаристи, подчерта още Кунева.
Тя добави, че РБ е гарант за евроинтеграцията на България и припомни, че 95% от публичните ни разходи са свързани с ЕС и европейски средства. Когато у нас видите изградено нещо ново, то е свързано именно с финансиране от ЕС. Ние ще продължим европейката интеграция на България, като работим за влизане в Шенген, банковия съюз, еврозоната, каза още тя.
Европа стана силна, когато направи съюза за въглища и стомана през 1950 година, тя ще бъде силна и през 21 век, като осъществи обединението за газ и енергия чрез Европейския енергиен съюз, подчерта Кунева, като поясни, че ще настоява България да е сред основателите му, което ще донесе поне 30 % по-ниска цена на газа и тока за потребителите.
Ако ЕС излезе разколебан от кризата в Украйна, България също ще загуби, обясни Кунева, допълвайки, че Европа е проект на мира. На въпрос за санкциите срещу Русия, Кунева каза, че те имат възпиращо действие и когато преговорите не дават резултат, санкциите са превантивна мярка срещу следващи нарушения на международното право, каквито спрямо Украйна бяха извършени от Русия. ЕС е трябвало да положи повече дипломатически усили спрямо Русия, за да се постигне безпроблемни преговори за членство на Украйна в ЕС, подчерта още първият български еврокомисар.
В отговор на въпроса защо подкрепя Юнкер като кандидат на ЕНП, Кунева каза, че е пристрастна, заедно с него е подписала договора за присъединяване на България към ЕС. Той има 20 годишен опит като премиер на Люксембург  и този опит има голямо значение за ЕК, каза Кунева.