Уволнения в Бургаския затвор, заради бягството на Шливата

Гюров извършил "класическо бягство", твърди гл. ком. Желязков

Наказания и уволнения може ще има за служители от затвора, след бягството на Огнян Гюров, обяви в София главен комисар Росен Желязков. Той е категоричен, че предвид ситуацията без санкции няма как да се разминат служителите.

По думите му  бягството от затвора в Бургас е извършено чрез преодоляване на охранително съоръжение, без задействане на други технически сигнализации, класическо бягство, като първоначални действия са предприети с оглед залавяне на извършителя.

Към настоящият момент се водят дисциплинарни производства по отношение на 13 служители, като дисциплинарните производства са във връзка със Закона за министерството на вътрешните работи и правилника за приложението му. 

„Ще бъдат наказани директорът на затвора в София с порицание, зам.-директорът по надзорно-охранителната дейност, началник сектора по сигурността, дежурният главен надзирател, който е бил в момента на смяна и , който е трябвало да осъществява контрол върху постовете, допуснали пропуски, по отношение на наблюдението и контрола на двамата лишени от свобода, избягали затворници. Конкретната вина по отношението на бягството на тримата затворници в лицето надзорно-охранителния състав, който е осъществявал пропускателният режим на транспортния портал на Генерал „Столетов” и в затворническо общежитие Строител в град Бургас ще бъде наложено наказание – дисциплинарно уволнение”, каза още гл. комисар Желязков.