Румен Петков: Чиновниците на Орешарски си раздадоха 300 000 лв бонуси за Гергьовден, парите са от нашия джоб


Над 300 бона бонуси раздаде кабинетът на Пламен Орешарски преди Гергьовден на своите верни служители. Това съобщи в Бургас Румен Петков - една от ключовите фигури в Гражданската инициатива АБВ, създадена от президента Георги Първанов. Петков днес е на обиколка в региона, като срещите му започнаха от сутринта в областния център. Той разговаря с дребни и средни търговци, след което даде пресконференция в офиса на движението на ул. "Александровска" 100.

„БСП и ДПС скачаха срещу премиите, които даваше ГЕРБ, но сега ситуацията е по-брутална от всякога", каза Петков пред журналисти. Само в рамките на Министерството на регионалното развитие за първото тримесечие на тази година в една част от дирекциите са раздадени 134 000 лева бонуси, съобщава флагман.бг. "Това означава, че в министерството и то само за чиновниците в сградата, са раздадени премии над 300 000 лева. Тези бонуси са от нашите джобове. И БСП, и ДПС скачаха много упорито срещу такъв тип нерегламентирано раздаване на бонуси по времето на кабинета на Бойко Борисов. Днес това се прави в много по- брутални измерения", каза още Петков.
Политическият кабинет на министъра на МРР, който се състои от трима души, е взел 5 900 лева бонуси. Там Жанета Жикова е на две заплати – по 2000 лева. Тя е взела бонуси в качеството си на началник кабинет- 1 665 лева и като парламентарен секретар 1 115 лева. Това е абсолютно неморално и аз не мога да разбера премиерът Орешарски как търпи тези неща?", възмути се пред журналисти Петков. Зам.-министър на МРР Мирослав Мазнев е взел 2 780 лева бонуси. Това е нещо, което за мен е перверзност в мисленето. Главният секретар на министерството Клементина Денева си е изчислила бонуса на 5 555 лева.
„Тази перверзия се стимулира от министър- председателя Пламен Орешарски", каза още Петков. Жана Кадънкова от Дирекция „Канцелария” е взела 900 лева бонуси. Магдалена Мокавеева- 830 лева, Албена Михаилова-960 лева бонуси. Красимира Карчева, директор на дирекция ‘Обществени поръчки” е взела 950 лева бонуси и си е определила работата с оценка „много добър”, коментира Петков. В рамките на една година чиновниците в самото министерството ще получат над 1 млн. и 200 000 лева бонуси.