Без прецедент! МВР отказа охрана при събаряне на незаконни строежи

Органите на реда настояват за отлагане на акцията

Безпрецедентно Областната дирекция на полицията в Стара Загора в последния момент отказа да охранява акцията по събарянето на незаконните ромски къщи в квартал "Лозенец". От полицията настояват за отлагане на мероприятието поради неблагоприятен момент. Акцията  бе планирана да се извърши от този понеделник до 30 май със заповед на кмета на Стара Загора Живко Тодоров за събарянето на 50 ромски незаконни постройки.

В писмото си до общинското ръководство главен инспектор Иван Чолаков изразява притеснения от събарянето на къщите на този етап, като според него това би "повишило социалното напрежение и би създало условия за грубо нарушаване на обществения ред в квартала". В мотивите на полицията се посочва, че акцията би възпрепядствала децата, живеещи в незаконните посторйки, да завършат нормално учебната година, която приключва на 30.06.2014г.

"Планирания от Вас период 12.05.2014г.- 30.05.2014г. за извършване на дейностите по премахване на незаконни строежи, съвпада с провеждане на матурите в училищата, традиционните балове на абитуриентите в гр.Стара Загора и масовите мероприятия във връзка с произвеждането на изборите за Европейски парламент. В областта са предвидени и редица културно-масови прояви 1напр. Празник на розата/, налице са ангажименти във връзка с охраната на Държавната граница и засилени проверки на чужденците, пребиваващи на територията, обслужвана от ОДМВР - Стара Загора, особено след случая в с. Розово. В този смисъл едновременното осигуряване охраната на редица масови мероприятия 1бр. на които ще се увеличава след 12.05.2014г./, ежедневното опазване на обществения ред, противодействието на престъпността и оказването на съдействие при премахването на незаконите строежи в цитирания от Вас период, би затруднило ОДМВР, за ефективно изпълнение на възложените със ЗМВР задължения", се казва в писмото.

"От страна на лица, живущи в постройките са налице изявления за самозапалване, както и възможни масови недоволства пред сградата на община - Стара Загора. Това налага работата на специалисти с лицата с оглед предотвратяване посегателство спрямо живота им и застрашаване живота и здравето на други лица", се заявява още в писмото.

От Община Стара Загора съобщиха, че ще  бъде насрочена нова дата за предприемане на необходимите законови действия за премахване на незаконното строителство.

Председателят на Общински съвет Стара Загора Емил Христов коментира пред Дарик, че това е политическа атака срещу местното ръководство на общината.

Според адвокат Александър Желязков, който е член на Правната комисия към Общинския съвет на Стара Загора, полицията не е компетентният орган, който в случая трябва да вземе решение, а да изпълни заповедта на кмета за охрана. Отговорът им звучи по-скоро като социално-психологическо заключение, тъй като директорът не отказва съдействие, а сочи житейски възражения, които трябва да направят самите засегнати от заповедта. Излиза, че полицията упражнява техните права, коментира Желязков.

Днес в Стара Загора трябваше да бъде дадена пресконференция на Инициативен комитет от квартал "Лозенец" във връзка с акцията по събарянето на незаконните постройки, но тя бе отменена.

В социалните мрежи пък, вече се организира протес в понеделник под надслов "Да построим незаконна къща пред полицията, за да видим колко бързо ще я бутне". Протестът ще се състои в понеделник от 18ч. в парк "Пети октомври".