Патронен празник в Пловдивската духовна семинария

Мисия Пловдив

11-05-2014, 07:00

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Православна академия отваря врати в Пловдив

Тържествата започват в 9 часа в сградата на “Св. св. Кирил и Методий”

Днес, в деня на светите равноапостоли Кирил и Методий, Пловдивска духовна семинария отбелязва своя патронен празник. Тържествата започват в 9 ч. в сградата на Семинарията. Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай ще отслужи Божествена Света литургия в параклиса. Службата е отворена за всички граждани и гости. В 12,30 часа започва празничният концерт в залата на Семинарията. Входът е свободен.

Пловдивската духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий” е едно от най-старите средни училища в България. Началото му е в далечната 1878 г., когато по настояване на Екзарх Йосиф в град Прилеп е основано свещеническо школо. През 1883 г. то е преместено в Одрин, а девет години по-късно вече е в Цариград, преобразувано в четирикласно училище и става известно като Цариградска духовна семинария. По-късно духовната семинария е прехвърлена в България, а през 1915 г. се установява в Пловдив. През 50-те години на ХХ в. Пловдивската духовна семинария, заедно със Софийската са слети и прехвърлени в Черепиш. През 1990 г. учебният процес в Пловдив е възстановен.

Пловдивската духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий” е средно общообразователно духовно училище с прием след VІІ клас и петгодишен курс на обучение. Тя е под ведомството на Св. Синод. Духовен наставник е Пловдивският митрополит Николай, ректор е ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов.

В семинарията средно годишно се обучават 100 ученици на възраст от 14 до 19 години. Абитуриентите получават диплома за средно богословско образование. Тя е призната от Министерството и с нея може да се кандидатства както в духовни, така и в светски университети в страната и чужбина. Учениците живеят на пълен пансион като стипендианти на Св. Синод. Завършилите духовна семинария с успех над 4.00 ученици ще бъдат приемани без изпит в новооткритата Православна духовна академия в гр. Пловдив.