Православна академия отваря врати в Пловдив

Митрополит Николай ще бъде гост-лектор

Новосъздадената Православна духовна академия “Св. св. Кирил и Методий” отваря врати в Пловдив за първия випуск студенти през учебната 2014/2015 година, научи Plovdivutre.bg.

Учебният план вече е одобрен от Св. Синод. Във висшето научно-богословско и образователно учебно заведение ще се приемат мъже и жени с православно вероизповедание, успешно издържали приемния изпит. Мъжете ще могат да избират между редовна и задочна форма на обучение, а за жените е предвидена възможността за задочно обучение. Богословското образование в Академията ще се придобива за четири години. Завършилите ще могат да се реализират като свещенослужители, църковнослужители и учители по вероучение.

Четири са катедрите в Православната духовна академия - Библейско богословие, Систематично богословие,  Историческо богословие и Практическо богословие.

Лекциите и упражненията ще се водят от настоящи преподаватели от Пловдивската духовна семинария. Ръководството на Академията вече е отправило покана към  висши духовници за гост-лектори. “Един от престижните гост-лектори ще бъде Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай, който е и духовен наставник на учебното заведение” – каза ректорът на Академията ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов.

Учебните занятия ще се провеждат в сградата на Пловдивската духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий”, която е определена и за седалище на Академията. В едноименния параклис на училището ще се извършват ежедневни утренни и вечерни богослужения с участието и на студентите - богослови.

“Вярвам, че с Божията помощ Православната духовна академия “Св. св. Кирил и Методий” ще стане истинско духовно средище на православната вяра и традиция “, допълва ректорът.