Нова мода: Морска ваканция на частна яхта вместо на хотел

Цените за почивка на частна яхта в Гърция са от 40 евро на ден

Нова мода в морските почивки има от този сезон. Летовниците искат незабравими преживявания с много адреналин и затова масово сменят комфортните хотели с….яхти! Необичайната тенденция тръгна от гръцкото крайбрежие, където този вид морска почивка обещава да стане истински хит. Макар, че още е началото на май вече има наплив и от български туристи за южната ни съседка. По традиция най-любимото място на нашенци е полуостров Халкидики.
Морска ваканция на борда на яхта струва точно толкова, колкото и в традиционен хотел от среден клас, твърди председателят на Българско круиз общество Илиян Иванов. Удоволствието да отмаряш насред морето излиза между 40 и 80 евро на ден за човек. Цената варира в зависимост от модела на яхтата, периода на плаване, дали ваканцията е в пика на сезона и ще наемате ли капитан.
„За Гърция българите традиционно пътуват със собствени автомобили, като спестяват от самолетни билети, трансфери и хотели. В повечето от случаите достигат до яхт марините без да се налага да ползват ферибот. За тези, които не могат да упрявляват яхтите самостоятелно, се предлагат и възможности за наем на скипер. Сезонът започва от края на април и завършва около средата на октомври. Резервациите за яхти се правят от януари до март, тъй като капацитетите за този вид ваканция са ограничени и като плавателни съдове и като скипери”, казват експертите на Българско круиз общество.
От неправителствената организация препоръчват на всички, които все още не са изпробвали този вид почивка района с многобройните острови на Йонийско море, на юг от остров Корфу. Характерно за тази акватория на плаване са късите разстояния между островите, многобройните възможности за закотвяне в заливи, защитени води, липса на силни ветрове, течения, приливи и отливи. Не на последно място са и възможностите от прекрасна автентична и прясна кухня на достъпни цени в таверни, ресторанти, барове. Всеки ден – различни острови, различни плажове, различни таверни.
„Все още повечето клиенти в България обикновено изчакват до май или юни, за да видият дали не могат да се възползват от по-достъпни в ценово отношение оферти в последния момент (last minute). Полетите са решаващ фактор в този случай. За разлика от ваканциите на круиз кораби, за които в болшинството от случаите високите цени на полетите обезсмислят по-ниската цена на круиза (когато резервацията се прави в последния момент), то при яхтите понякога късмета проработва, тъй като клиента не е обвързан с авиолиниите. В допълнение, клиентите нямат ограничение на багажа и са свободни да вземат със себе си неограничено количество храна и напитки от България на местни цени”, коментира Илиян Иванов.