В снимки представят историята на библиотека "Захарий Княжески"

Изложбата е по повод 60 години на библиотеката в Стара Загора

Фотоизложба „Избрани страници”, посветена на 60 години от създаването на Регионална библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора ще бъде открита в понеделник.

На трийсет пана с над 100 снимки ще бъдат представени моменти от историята и съвременното състояние на библиотеката: началото, първите библиотекари и директори, дарители, срещи с интересни личности, първата и новата сграда, виртуална разходка и представяне на всеки отдел в библиотеката. Изложбата е реализирана със съдействието на Община Стара Загора. Откриването ще бъде от 11:30 часа в Парк „Пети октомври” с участие на представители на местната власт, посланици на библиотеките, библиотекари от град и област Стара Загора, читатели и приятели на библиотеките.

Изложбата дава началото на провеждането на Националната библиотечна седмица (12 – 16 май) в Стара Загора. Мотото на националната инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация през тази година е "Библиотеките откриват нови хоризонти".

Основните цели на кампанията са:

- Да привлече вниманието на властите и обществеността към библиотеките като съвременни центрове за насърчаване на Четенето, като основен фактор за развитието на личността и просперитета на обществото.

- Да представи широките възможности за достъп до Информация и Знание, които библиотеките предоставят и които могат да се използват широко в подкрепа на образованието и обучението.

- Да представи библиотеките като привлекателни и полезни средища за Учене през целия живот в днешния свят на динамично развитие и промени, което поражда нужда от постоянно обогатяване на знанията, уменията и компетентностите.

- Да покаже библиотеките като „третото място“ след дома и работата – пространство за Общуване и Развлечение, където хората осъществяват социални контакти, създават приятелства и осмислят свободното си време.