Мелене на зърно с хромел в Нощта на музеите в Стара Загора на 17-ти май

Очаквайте и изложбата "Геоложки пулс“

Мелене на зърно с автентични камъни, намерени при разкопки в праисторическите могили край Стара Загора, ще могат да опитат посетителите в музея „Неолитни жилища“ в областния град.

Атракцията е включена в програмата за Нощта на музеите - 2014, която ще се проведе на 17-ти май. За първи път тази година в Неолитните жилища ще бъде оформен интерактивен кът за ръчно мелене на зърно с праисторически хромел. Желаещите могат да си донесат собствени зрънца, както и да ползват предоставените от домакините, разкриха от Регионалния исторически музей, организатор на проявата.

На 17 май 2014 г. от 19:30 ч. в РИМ - Стара Загора ще бъде открита изложбата "Геоложки пулс". Тя представлява международен, научно- художествен проект, дело на американския художник, с български корен - Йонко Иван (Стоянов). Той артистично транскрибира оригинална теория за връзката на цивилизациите с геологията на територията на България, прави мост между наука и изкуство с необичайната геолого-културоложка разработка.

На Античната улица в музея ще бъде оформен кът за снимки „Античната мода“, а от 22:30 ч. ще има прожекция на презентацията „Преблестящият град на траянците“.

Лапидариумът ще предостави сцена за два концерта в нощта - на Градски духов оркестър и на квартет „Розов свят“.

Концерт на хор „Родина“ ще бъде изнесен в Архитектурния комплекс „Музей на религиите“ от 19:00ч. Там може да се види и изложбата „Българското възкресение“.

По традиция в нощта, на IV-то експозиционно ниво на РИМ в 20:00 ч., ще бъдат връчени дарителски свидетелства за 2013 г.

Нощта на музеите в Стара Загора включва още изложбата „Амулети, талисмани, пергаменти“, както и прожекции на документални филми.