322 деца чакат за забавачка, има още 397 свободни места

Излезе първото класиране за детски ясли и градини, съобщи началник отдел "Образование" в Община Бургас Веселина Таралова. 322 са неудовлетворените желания на родителите за записване на децата им в посочените от тях заведения. Те са за "Меден рудник" и Централна градска част. "В момента проучваме къде в града базата позволява увеличение на групите. Смятам че въпросът с недостига ще бъде решен. Имаме опасения, че евентуално може да няма възможност само за яслените групи в "Меден рудник". Ако се наложи, имаме готовност да открием една яслена група там в ОДЗ 13 "Надежда", обясни Таралова.

За центъра, където има три самостоятелни ясли, също има чакащи деца. Проблемът с центъра и "Меден рудник" е от няколко години, припомни тя, но през тази година чакащите са по-малко, пише BurgasNews. В същото време има много свободни места в заведенията в комплексите "Славейков", "Изгрев" и "Зорница". "Родителите, които могат да си позволят децата им да посещават заведенията в тези комплекси, могат да се насочат към тях за второто класиране. За тези места ще им бъде дадено право сами да изберат ясла и градина", добави специалистът.
Второто класиране ще е през месец юни. Преди това от 26-ти до 30-ти май всички родители на децата, които не са класирани по посоченото желание, ще могат да направят корекция в системата, използвайки дадената им парола от първо класиране. "Ако преценят, че имат нужда, могат да направят корекция в желанието за постъпване в детско заведение. Онези, които по една или друга причина не са успели да се регистрират, също могат да го направят", каза още Таралова. Родителите на неприетите деца могат да подадат и заявление по образец на място в съответната детска градина.
Припомняме, че родителите на приетите деца писмено трябва да декларират желанието си, детето им да бъде записано до 23.05.2014 г. на място в съответното детско заведение, където са приети. Обявяването на резултатите за приетите деца от второ класиране ще е на 10.06.2014 г., като записването ще става до 20.06.2014 г. Останалите свободни места след второ класиране се обявяват след 23.06.2014 година.