Бунт срещу таксите и бариерите в Слънчев бряг

Доставчици и таксиметрови фирми заплашват с блокади на пътя Бургас-Варна

Скандали и напрежение преди началото на туристическия сезон по морето. В един от най-големите курорти - Слънчев бряг, хотелиерите се изпокараха с държавното дружество, стопанисващо комплекса. Ябълката на раздора стана решението да се взима такса от колите, влизащи в курорта. Намеси се и прокуратурата.

От 1 юни в Слънчев бряг трябва да заработи контролният режим. По силата му за да извършват дейност фирмите трябва да плащат, за това, че използват инфраструктурата. Сумата за таксиметровите компании е 200 лева без ДДС.

Срещу КПП-тата, бариерите и зареждане по часове скочиха и хотелиери и доставчици. От Съюза на собствениците са сезирали прокуратурата в Бургас затова, че Акционерното дружество, което е фирма, като всички тях, въпреки това определя правилата в курорта и събира такси.

"АД-то не може да иззема функциите и на общината и на държавата", смята Венелин Ташев, член на Управителния съвет на Съюза на собствениците.

И Доставчици, и таксиметрови превозвачи обещават, че ако на 1 юни бъдат пуснати бариерите, започват блокади на пътя Бургас-Варна.

„Право на всеки е да протестира. Това не е туристическа такса, а това е търговска сделка. Това е услуга, която плащат за използването на инфраструктурата”, коментира пред "Нова телвизия" Златко Димитров, изп.-директор „Слънчев Бряг” АД.