Съдът гледа делото срещу Станишев

Софийският градски съд ще направи втори опит да даде ход на делото срещу Сергей Станишев

Делото е за седем загубени доклада по време на премиерския му мандат.Гриф "секретно" стана причина за фалстарта преди два месеца, съобщава БНР.

Оказа се, че препис от обвинението на Станишев е изпратен в секретното деловодство на парламента, а той и адвокатите му нямат достъп до него. Това по принцип им пречело да формулират защитата си, а процесуално се оказа проблем, защото старт на делото може да бъде даден само ако обвиняемят или подсъдимият е получил препис от обвинението си седем дни преди съдебното заседание.

Дали от 18-ти март до днес проблемът е решен, ще стане ясно на заседанието, както и дали Сергей Станишев ще дойде лично в съдебната зала, което не направи тогава: Не е длъжен да идва. Ако съдът прецени, че трябва да дойде и изрично разпореди, ще дойде. Но това не значи, че няма да идва. Решението си е негово. Вижте, не ме питайте за господин Станишев. Женен човек, с партия на шията, аз да говоря къде и какво ще прави.

Сергей Станишев е обвиняем от 2010-та година. Двама главни прокурори искаха имунитета му от два различни състава на парламента. Няколко пъти предложението той да бъде освободен от наказателна отговорност и само да бъде глобен за топ-докладите циркулира между Прокуратурата и съда в продължение на години. Казусът влезе в съдебната зала по изричното искане на експремиера.