ГЕРБ атакуват комисията срещу Плевнелиев в Конституционния съд

Партията на Борисов е за "Южен поток", но категорично спазвайки правилата на ЕС

Съставянето на комисия срещу президента Плевнелиев е противоконституционно. Затова ГЕРБ внася жалба в Конституционния съд. Това обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева в интервю за бТВ, пише News.bg. В комисията по енергетика в Народното събрание регулярно са изслушвани и представители на ЕРП-тата, на НЕК, и на БЕХ. „Поради това е абсолютно безпредметно за нас нарочна временна комисия, която отново е заради „Атака", да води и да има такава инициатива", подчерта Цачева. Тя е категорична, че българските граждани трябва да знаят, че това се случва единствено и само, за да се състави комисия срещу президента.

Припомняме, вчера държавният глава Росен Плевнелиев категорично заяви, че няма да отиде на изслушване в комисията, която е създадена, за да проучи срещите му с шефа на ЕВН в Австрия. Той твърдо подчерта, че комисията е противоконституционна и е съзнателен акт на подкопаване на демократичните основи в страната.

Цецка Цачева каза още, че са готови с вота на недоверие. „Мотивите са готови, подписите са събрани, но очакваме онази прословута информация, за която народни представители отидоха на крака, за да знаем какво е точното състояние на НЕК, какви са загубите на дружеството. Искаме, когато се стигне до пленарна зала, да имаме една конкретна информация", обясни тя.

На въпрос дали разкритието, че „Газпром" си поръчва законодателни поправки във връзка с проекта „Южен поток" ще е сред мотивите на този вот на недоверие, зам.-председателят на ГЕРБ отговори: „Естествено, но за съжаление обаче вече са факт и това е причината за острата реакция от страна на ЕК".

Тя посочи, че ГЕРБ са „за" „Южен поток", но категорично спазвайки правилата на Европейския съюз. По думите й ако го е нямало това противопоставяне от страна на българското правителство спрямо Европейската комисия, нямало да я има и острата реакция, която е факт в последните дни. Длъжни сме да прилагаме европейското законодателство, а не напук да приемаме поправки в закони, които са в противовес на тях.

Ние сме за „Южен поток", но категорично, спазвайки правилата на ЕС, повтори Цецка Цачева. Според нея „Южен поток" може да се случи само ако правителството е в изключително тесни връзки и контакт с ЕК и нещата вървят по правилата на ЕК, тъй като никой няма да позволи да се прави нещо заради частни интереси. По думите на зам.-председателя на ГЕРБ диверсификацията е важна за страната ни и „Южен поток" е от проектите, които са давали такава възможност, но в случай, че по тръбите може да тече и друг газ, освен руския. Ние искаме проект, който да вод
 и до диверсификация на държавата, подчерта Цачева.
По мнението й настоящото управление е с най-голям негатив по отношение на енергетиката.

На въпрос дали коалиция ГЕРБ-ДПС стои на дневен ред, Цачева отговори уклончиво. „Можем да търсим съюзници само на основата на политики. Политиката не е поле, в което може да се говори: ние сме с този или против онзи. Нека да минат първо евроизборите, да видим какви ще са резултатите, защото, както се видя, дори парламентът да не работи, правителството може да си управлява, благодарение на „Атака", коментира тя.