Фандъкова: Детските градини са основен приоритет за Общината

До края на годината ще бъдат отворени още 9 нови детски градини

Твърденията за недостиг на места в детските градини са спекулативни, категоричен е столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Длъжна съм да отговоря, тъй като се споменават конкретни числа за недостиг, че това са спекулативни твърдения. Всъщност не всички класирани деца се записват, което означава, че самите кандидатури не на 100%  се смятат за реални”, допълни градоначалникът на София. Всеки може да кандидатства за място, стига детето му да има ЕГН.

„Понякога се генерират и допълнителни бройки по различни причини, включително и политически, за съжаление, но за мен този проблем е един от най-важните за София и затова през 2006 година започнахме и продължаваме да работим за преодоляване на недостига", допълни Фандъкова. Тя каза още, че до 23 май ще бъдат обявени свободните места за второ класиране, а по време на самата година се правят текущи класирания. "Реално деца се класират по всяко време на годината. Сега е просто най-голямото - първото класиране от гледна точка на това, че децата отиват на училище и освобождават места, така че нека да не се всява паника."

До края на годината ще бъдат открити още 9 нови детски градини в София. „Утре откриваме новатадетската градина в район Младост в квартал Горубляне, следващата седмица в Нови Искър. Това са реални инвестиции и реални усилия" Що се отнася до 5-годишните, кметицата увери, че Общината изпълнява стриктно задълженията си по закон за задължителния обхват и ще успеят да се справят за тази есен.