Фандъкова: Сирийските деца са добре дошли в софийските училища

Фотоизложба, посветена на децата-бежанци у нас, обикаля столичните учебни заведения

"В софийските училища, сирийските деца са добре дошли". Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при откриването на тематичната фотоизложба "Имам си една мечта", посветена на децата-бежанци в България.

Културното събитие се проведе днес в 18-то СОУ "Уилян Гладстоун", което се намира на столичната ул. "Пиротска", информират от Столична община.

На територията на София има около 600 деца на бежанци, получили подслон в града, посочи градоначалникът. Най-важното за тях е да си намерят училище и приятели. "Разчитам на софийските деца да ги приемат и да им помагат като приятели", заяви Фандъкова, като добави:

"Всички деца по света са еднакви, затова често ние не казваме "Децата от България или от Сирия” – ние казваме "Децата".

Фотоизложбата "Имам си една мечта" ще обиколи учебните заведения в столицата. Преди да бъде изложена в 18-то училище, тя гостува на Нов Български университет. Предстоят ù още четири спирки - Първа английска езикова гимназия, 54 СОУ Свети „Иван Рилски“, Втора английска гимназия „Томас Джеферсън”, и 119 СОУ „Акад. Михаил Арнаудов”.

На днешното събитие присъстваха още Таня Радочай, Представител на УНИЦЕФ за България, Ваня Кастрева, Началник РИО София-град, журналистът Нидал Хлайф.

"Традициите на религиозна и етническа толерантност ни дават увереност, за София като достоен кандидат за Европейска столица на културата през 2019 и вярваме, че вие ще сте хората, които ще се радват на успешната кандидатура на София", каза още кметът Йорданка Фандъкова, обръщайки се към децата.