Алкохолът убива 3 млн. души за година

Пиенето води до 200 болести

През 2012г. поне 3.3 милиона души по света са починали заради злоупотреба с алкохол и правителствата трябва да действат по-решително за справяне с този проблем.

"Потреблението на алкохол води не само до зависимост, но и също така увеличава риска от развиване на над 200 заболявания, включително цироза на черния дроб и някои форми на рак, а в допълнение може да води до насилие и наранявания", се казва в разпространен в понеделник доклад на Световната здравна организация, пише dnevnik.bg.

В него авторите казват, че без да знаят, много пиещи всъщност стават по-податливи на инфекциозни заболявания като туберкулоза и пневмония.

Текстът обхваща 194 държави и опитва да представи последиците за общественото здраве и отправя препоръки за политики в тази посока. Такива мерки могат да бъдат повишаването на акцизите върху алкохола, което прави напитките по-скъпи и не толкова лесно достъпни, забраната да се продава на деца и регулиране на пазара.

Анализът показва, че всеки жител на планетата на възраст над 15 години пие годишно еквивалента на 6.2 литра чист спирт. В действителност пият по-малко от половината (38.3%), така че за останалите, които консумират алкохолни напитки, се падат средно по 17 литра чист алкохол.