Шеф на Лувъра на гости за Европейската нощ на музеите и галериите

Мисия Пловдив

13-05-2014, 12:46

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Още по Темата:

От сега: Подгответе се за дългата нощ на музеите и галериите

Музеи, галерии и артисти канят в събота вечер

Тази събота Пловдив за втори път се включва в отбелязването на културното събитие на обединена Европа - Европейска нощ на музеите и галериите.

В нея ще участват всички регионални музеи /без Природонаучния, който е в ремонт/, пловдивски частни галерии, свободни артисти и майстори от първия Балкански панаир на занаятите.

Археологическият музей посреща гости от Париж. Работната група, в която влиза и зам.-директорът на най-посещавания и най-големия национален музей на Франция – Лувъра, е избрал именно това време на годината, за да се запознае отблизо с Европейската нощ на музеите в Пловдив.

Етнографски музей – Пловдив ще предостави на нашето внимание нещо изключително. Само тази година за първи път ще бъдат изкарани истинските мощи на светци, съхранявани в Арменската църква. На вниманието на ценителите на изкуството ще има и фотоизложба "Избрано от Кукерландия" от Ямбол.
Тази година към музеите ще се присъедини и Общински институт "Старинен Пловдив", който ще представи програма в 3 свои къщи – Балабановата къща, къща "Хиндлиян" и галерия "Златю Бояджиев".

Интересно е и участието на Дружеството на пловдивските художници. На вниманието на всички пловдивчани и гости на града е подредена изложбата "Наградените художници", която включва експозиция от творби, получили различни награди през годините, придружена от концерт пиано и вокал.

Културен център "Тракарт" ще се превърне в истински празник за децата. От 18.00 часа в събота малчуганите ще се включат в уъркшоп „Цветя върху хартия”. През това време детски хор „Славена” ще забавлява малки и големи със своя концерт. В 20.00 часа пък ще се състои благотворителна изложба за подпомагане на сирийските бежанци. Програмата на „Тракарт” завършва с джаз концерт в памет на Дюк Елингтън.  

Частните галерии, които ще отворят врати за културната публика на Пловдив, са: "Дяков", "Възраждане", Арт галерия музей "Филипополис", "Аспект", "Волар", "Галерия Инджов", Дружество на пловдивските художници, "Жорж Папазов", "Коридор", Културен център "Тракарт", "Резонанс", "Ромфея, Център за съвременно изкуство "Баня Старинна", ЦВМИ "Източен"48, "Червеното пони" и Соня Станкова с фотопроекта си "Хората на Пловдив" – фотографиите на Соня ще бъдат изложени на стълбите на Каменица.

Всички музеи и галерии ще дадат възможност на гостите си да се насладят на доброто българско изкуство, да поговорят с авторите, да чуят концерти, да се станат свидетели на демонстрации на живо – за това как се създава изкуство с различни техники.

Тази година организирането на Европейската нощ на музеите и галериите в Пловдив на преминава в тясно сътрудничество с Министерството на културата на Франция, под чиято егида се провежда събитието и е в сътрудничество с Министерство на културата на Република България. За деня са изработени са два вида плакати - пловдивски, разпознаваем за пловдивчани от миналата година и френски, разпространен в цяла Европа.

Музеите и галериите в Пловдив очакват своята културна публика на 17 май (събота) от 19.00 часа до 1 след полунощ.