Ето ги велостойките в Пловдив

Чек от 2000 лева за най-добър проект взеха момичета от Варна

Днес бяха връчени наградите в Националния конкурс за дизайн на велостойки в Пловдив. Най-добрият проект бе на две девойки от Варна - Екатерина Граменова и Мария Петрова, които си тръгнаха с 2000 лева и реализация на съвместния им проект. Велостойките на варненките ще бъдат поставени по подстъпите към Главната.

Фаворитът на публиката пък, определен чрез гласуване във Фейсбук онлайн, грабна Боряна Петрова от София. Тя получи парична награда от 1000 лева и чисто нов велосипед.

Изискването към участниците бе да създадат велостойки, които да са модерни, функционални, удобни и съобразени с градската среда.

Победителите са избрани сред 72 проекта с автори от 20 града. 12 от проектите са от Пловдив, а един от Лондон.

Целта на организаторите е този конкурс да не е единствен по рода си, а да се превърне в традиция за Пловдив, да допринесе за развитието на градската среда, предизвиквайки иновативното мислене на дизайнери от цялата страна.  Той се провежда със специалната подкрепа на велосипеди SPRINT, ежегодният международен фестивал за дизайн и визуална култура ONЕ DESIGN WEEK и Община Пловдив – кандидат за Европейска столица на културата 2019 г.
До 19 юни е предвидено производството и монтажа  на 20 броя от спечелилия наградата на журито проект.