Меглена Кунева: Вярвам в Европейския съюз!

В момента българите имат повече доверие на Европейския парламент, отколкото на националния, изтъкна лидерът на евролистата на Реформаторския блок на дискусия, посветена на рисковете от евроскептицизма

“Да, аз вярвам в Европейския съюз!” Така започна своето изказване Меглена Кунева, водач на евролистата на Реформаторския блок, на днешната дискусия на тема “Има ли евроскептицизъм в България и колко силна заплаха е той".
“Аз съм човек, толкова убеден в ЕС, че смятам, че евроспектиците сами не си вярват”, добави впоследствие тя. “Защото, как може някой да вярва например, че Великобритания ще е по-добре извън Европейския съюз?”

Основните неща, които членството ни в Евросъюза ни дава – демокрация, справедливост и възможност да се направи сравнение между развитието на България и развитието на Европа през последните 50-60 години; цели, към които европодръжниците като Кунева са се стремили “от самото начало”.
По думите й стремежът към влизане в европейското семейство е бил плурализъм на политическата, икономическата и медийната власт. “Не може всяка власт да има един произход”, както е в момента, подчерта първият български еврокомисар. “Това не е плурализъм”.

“И ние тогава решихме да използваме Европа, за да го постигнем”, обясни тя.
Колкото до евроспектицизма, който се разпространява у нас в последните години, Меглена Кунева посочи, че въпреки вътрешнополитическия си характер, “той идва по-скоро отвън, отколкото отвътре”. Тя описа механизма му като тип “copy-paste”, тъй като политиците, които прокламират недоверие спрямо Европа, просто повтарят тиражирани отвън изказвания и платформи.
“Партиите, които са евроскептици, не са нищо друго, освен партии използвачи. (…) Техните тези нямат нищо общо с българската действителност и страдат от пълна липса на аргументация”, коментира водачът на листата на Реформаторския блок.

Друг проблем, свързан с произхода на евроспектицизма у нас, е липсата на доверие към националното управление.
“Националните управления имат важна роля в уравнението “Вярваме ли в Европа”, обясни Кунева. “А в България се вярва повече на Европейския парламент, отколкото на националния. И оттам всъщност тръгна проблемът”.

Най-сериозният фактор обаче е незнанието, изразяващо се в липса на информираност за европейските политики сред голяма част от българските граждани. “Не може от незнанието да черпиш тези”, заяви Меглена Кунева. Тя описа скептицизма на неинформираните хора като борба с несъществуващ враг. “Бориш се с някакъв облак, а щом замахнеш, за да го удариш, той изчезва”, посочи тя.

Лидерът на “България за гражданите” е оптимист за бъдещето на хората и доверието им към Европа.
“Всички положително настроени хора трябва да добият увереност, че ще се победим скептицизма”, изтъкна тя. И подчерта: “Първо за тях го правим”.