Слънчев бряг спря разпродажбата на парцел за над 3 милиона

Преди месец частен съдебен изпълнител обяви на търг бившата оранжерия на курортното дружество

"Слънчев бряг" АД стопира процедурата по разпродажбата на свой имот в западната част на курорта. Преди месец частният съдебен изпълнител Делян Николов обяви на търг бившата оранжерия на курортното дружество. Изпълнителното дело е образувано по искане на софийска фирма на базата на спечелено дело срещу ръководството на комплекса.
"Уредихме всичките си взаимоотношения с фирмата взискател, дължимите суми са изплатени, общата стойност е около 2 млн. лв.", заяви за "24 часа" изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров. "Запазихме в активите на дружеството имот с голям капацитет, оттук насетне АП и Министерството на икономиката ще решат как той да бъде използван", допълни Димитров.

Ботаническата градина, парниците и оранжериите, които процъфтяваха преди време под грижите на еколога Симеон Мицов, отдавна пустеят. Ценността на имота е парцелът, който е в регулация и е близо близо 20 хил. квадрата. Той беше пуснат на търг с първоначална цена 2,9 млн. лв.

Имущество на курорта беше сложено на тезгяха заради стара сделка, в която "Слънчев бряг" АД продаде на софийска фирма поземлен имот като обособена част от активите си, а в последствие се оказа, че парцелът близо до почивната станция на МС не е на курортното дружество. Така частната фирма не можа да реализира проекта си и започна дела, които спечели. "Слънчев бряг" АД бе осъден да изплати обезщетение, издължи част от сумата, но забави няколко вноски.

В началото на новото хилядоление АД-то разпродаде по-голямата част от имотите си като обособени части, но освен оранжерията, останаха още няколко. В зона Запад това са бившето УПП (Учебно промишлено предприятие) и бившия стол "Балкан" заедно с терените под тях. В по-атрактивната зона Изток това са паркингът до хотел "Еврика", както и административната сграда на централната алея.

В края м.г. Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол възложи изработването на нов информационен меморандум за "Слънчев бряг" АД и нова оценка на държавното участие в дружеството, което беше знак, че държавата крои други планове за своята част в АД-то.