Александровска болница ще преглежда безплатно за рак на кожата

Ако някоя от бенките ви промени цвета или размера си, задължително се консултирайте със специалист

Безплатни прегледи за рак на кожата обяви Александровска болница. Прегледите са в рамките на националната кампания за скрийнинг и профилактика на кожния рак "Евромеланома 2014", уточняват от болницата.


Рак на кожата е една от диагнозите, която има тенденции към нарастване. Хората трябва да обърнат внимание на здравето си и да не подхождат несериозно. Меланомът е най-сериозния вид рак на кожата, но когато се установи рано, се лекува оперативно, каза пред БНР доц. Жана Казанджиева, член на управителния съвет на Европейската академия по дерматология.

"Има предубеждението - щом е бенка, тя не трябва да се пипа, иначе става лошо", каза доц. Казанджиева и обясни, че всъщност всяка бенка, която променя цвета, големината и формата си, трябва да бъде незабавно консултирана и отстранена.

"Метастазиралият меланом е най-агресивната форма на кожен рак. В България случаите за последните 50 години са се увеличили около пет пъти. Смъртността нараства, а тенденцията е още по-тревожна заради това, че повечето диагностицирани са на възраст до 65 години", заяви специалистът.

В диагностично-консултативния център в Александровска болница също ще се извършват безплатни прегледи, за които не е необходимо записване. Там ще преглеждат д-р Виолета Нанкова, д-р Румяна Грънчарова д-р Петьо Брезоев.
етена за две години.

 

Дерматолозите от Клиниката по кожни и венерически болести ще консултират гражданите от 8.30 до 13 ч. в кабинети 121 и 122 на партерния етаж на клиниката.

Телефонът за предварително записване е 02/ 9230 495.