„Нощта на литературата“ идва в Бургас

Събитието ще се проведе днес от 18.00 часа на открита сцена "Охлюва"

Днес от 18.00 часа на открита сцена "Охлюва" в Морската градина /или зала "Георги Баев" при лошо време/ ще се проведе инициативата "Нощ на литературата". Събитието е с вход свободен.

Нощта на литературата е международно събитие, което и представлява публични четения в нетрадиционни градски пространства. Нощта на литературата е форма на диалог между изкуството и градската среда, една среща на култури, автори, преводачи, издатели и любители на литературата.

Творбите, които са включени в четенето са на чешки, полски, немски, английски, македонски, български, руски и португалски съвременни автори. Ще ги пресъздадът поети от студио "Митични птици" и млади актьори от "Театрална школа" кв. Банево.
В антрактите на четенето ще видим превъплащенията на двамата актьори - Грета Кръстева в ролята на Принцесата от "Полицейска приказка" на Карел Чапек и Ирослав Петков в ролята на Швейк по Ярослав Хашек.

В ежегодния общоевропейски проект през 2014 ще се включат 9 български града - София, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив и Русе.
Събитието е инициирано от Чешкия център в София, организатори са EUNIC България, Руски културно-информационен център, Културен информационен център на Р. Македония, Представителство на Европейската комисия в България, сдружението "София Поетики" и Фондация "Детски книги". С подкрепата на Столична община и медийното партньорство на Българското национални радио и "Аз чета".

Нощ на литературата е международно събитие, в което за осми път ще се включат десетки европейски градове. Целта е представяне на преводна съвременна европейска литература и виртуално запознаване с нови и непознати за отделната дестинация автори.

Днес едновременно във всички участващи градове ще се проведат публични четения от произведения на европейски автори. Чете се в нетрадиционни градски пространства от известни актьори или публични личности, като във всяко "гнездо " се представя по един отделен откъс на всеки половин час. Така слушателите имат възможност да се докоснат до литературите на различни страни в рамките само на една нощ.