Уникален международен проект ще представи връзката между геология и изкуство

Проектът е дело на американския художник с български корен Йонко Иван

Международен научно-художествен проект артистично транскрибира оригинална теория за връзката на цивилизациите с геологията на България като прави мост между наука и изкуство с необичайната геолого -културоложка разработка.

Проектът е дело на американския художник с български корен Йонко Иван (Стоянов) и  ще бъде изложен от 16 май до 16 юни 2014 г. в Регионалния исторически музей - Стара Загора.

„Геоложки пулс“ е уникален проект, прецедент в представянето на изкуство, както у нас, така и в чужбина. Той наднича дълбоко в земята, богата на културни пластове, повлияни от световен природен хидрогеоложки феномен.

Проектът се основава на теорията на 93-годишния учен-концептуалист Иван Стоянов, авангарден мислител, който сега работи в Торонто, Канада. Според него културата е природен феномен, а ние сме обусловени на квантово ниво какво да харесваме от така  наречения световен хидрогеоложки поток, завихрящ се от Марианската падина, преминаващ като спирала през три континента – Азия, Европа и Северна Америка и стигащ до Северния полюс.

Тази теория Йонко Иван визуализира със средствата на живописта. Това са монументални картини, които ще бъдат представени в изложбата на 17 май.

Създателят на проекта проследява приемствеността на поколенията в изкуството сред академичните среди. Изследват се влиянията на природата в платната на академик Дечко Узунов, професор Найден Петков, световно известният Христо Явашев.

В Геоложки пулс са включени и артефакти, съхранявани в музея Стара Загора, служещи като доказателства в подкрепа на теорията, които ще бъдат показани следващата година в парижкия Лувър. Във виртуалното изложбено пространство ще намерят място и концептуални разработки в художествената литература на канадската специалистка в областта на литературните изследвания Яна Стоянова.

В рамките на проекта, Йонко Иван разработва експеримент с младата и талантлива художничка, бесарабската българка Йона Тукусер, потомка на знатен род от обкръжението на Чингис Хан. Ще бъдат изследвани и платна на Иван Генов и Стоян Божилов.

Събитието се осъществява с подкрепата на Държавния културен институт към Министерството на външните работи и Община Стара Загора. Като част от него на 27 май, чрез виртуална връзка ще бъдат проведени дискусии между участници от Националната Художествената Академия, НБУ и РИМ- Стара Загора.

Официалното закриване на изложбата е на 12.06.2014 г.