Калфин: Поддръжниците на статуквото нямат интерес от масово гласуване

България трябва да участва в Европейския банков съюз, смята водачът в евролистата на АБВ

България трябва да участва в Европейския банков съюз. Нашият банков сектор не е независим, 80% от банките са от еврозоната. Такова становище изрази водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин по време на среща – дискусия с граждани на Стара Загора. Той е категоричен, че по въпроса трябва да се дискутира в страната ни.

В интерес на България е да участва в банковия съюз на Европа. "Централната банка обаче не иска да чуе за това. Тя казва – ние сме стабилни, не ни закачайте. Според мен е грешка стратегически България да не участва. Но ето една тема, която трябва да се обсъжда на европейски избори”, заключи Ивайло Калфин.

В Стара Загора Ивайло Калфин коментира и въпроса за избирателната система у нас. Той е категоричен, че гласуването трябва да бъде задължително – след като си част от държавата, трябва да гласуваш, обясни евродепутатът. Според Ивайло Калфин в момента избирателната система е такава, че дава възможност политическото статукво да се поддържа от икономически интереси. А поддържниците на статуквото нямат интерес от масово гласуване.

Няколко промени са необходими в избирателната система – задължително гласуване, електронно гласуване смяна на избирателната система, свързана с мажоритарния избор на депутатите – поне половината от тях да бъдат мажоритарно избрани, трябва да бъде подложен на дискусия и броят на депутатите и намаляването на партийните субсидии, категоричен е Ивайло Калфин.

На поставен въпрос за въвеждане на образователен ценз за гласуване Калфин обясни, че е против ограничаването на правата на когото и да било в Европа и на какъвто и да е принцип.