Бургаските медици в безмълвен бунт, заради парите за здраве

Лекари от съсловната организация в града ще се включат символично

Бургаските медици стават част от мирен протест, заради минималните средства които държавата отделя за здравеопазване, съобщиха от регионалната лекарска колегия в града.

Бунтът на лекарите по закон не може да бъде активен, но ще бъде изразен с протестни лентички.

Нищожните средства, които се заделят за здравеопзването са само част от причините за недоволство на медиците в града. Те искат достойно заплащане за труда им, както и условия, които не ги излагат на риск, подобен на този на полицаите. Лекарите също така напомнят, че именно хаоса в здравната политика и нищожните заплати на кадрите е причина страната да губи ежедневно медицинските си работници. В протестите ще се включат и медицински сестри от областта.

Бунтът на бургаското съсловие е част от Еропейския ден на протест на лекарите - 15 май. Решението е взето на лекарския събор, по време на който към исканията е включено искането за отмяна постановление на МС от 28 април, което урежда начина на заплащане на медицинската помощ от страна на НЗОК, спиране на репресиите върху лекарите, по-добри условия на труд и достойно заплащане.