Луганск в третия свят: забранява Pepsi, Coca-Cola и McDonald's

Младата (нелигитимна) република предприема свои санкции срещу Запада

Откакто областите в Източна Украйна поискаха да повишат своя статус на "автономни републики", представителните им власти се борят с трудната задача да убедят обществеността и Запада, че решението им няма нищо общо с руската инвазия в Киев. (Не, че толкова се интересуват от мнението на ЕС и САЩ, както впоследствие стана ясно).

Както обаче у нас тренираните комунистически слогани се разпознават още в предизборния порой от обещания, така и в младите Крим, Донецк и Луганск пръстът на Владимир Путин явно за всички тежи върху решенията на техните управления, преди областите още да са се самоопределили.

Референдумът каза "Да" (не без помощта на сепаратистки чували с бюлетини ала "Костинброд") и, макар международната общност предварително и постфактум да го определи за нелигитимен, проруските власти вдигнаха оръжия в празнична радост и веднага започнаха да издават безумни заповеди.

Последната "хитра" идея на Луганск отразява много умело модните течения в братска Русия. Управниците решиха да покажат на САЩ какво мислят за дипломатическия им подход, ограничавайки дейността на най-популярните им марки - Coca-Cola, Pepsi Co и McDonald's. Снимка от заповедта публикува в социалната мрежа "Фейсбук" Александър Йорданов със заглавие: "В центъра на събитията (без цензура)".

"Луганската Народна Република обявява санкции срещу САЩ и ЕС. В Луганска област се забранява дейността на американски фирми. В първия списък влизат: The Coca-Cola Company, PepsiCo, McDonald's Corporation.

В случай на продължаване работата на ресторанта McDonald's в Луганск, сградата му ще бъде унищожена без заплаха за живота на клиентите и персонала му. Извиняваме се за създадените неудобства за персонала на ресторанта".

Заповедта на най-първите луганчани създава големи трудности пред това да бъде коментирана - тя блести с чистотата на комунистическата и фашистката лудост (които доста си приличат, впрочем) и напомня подхода на умовете Адолф и Йосиф.

Но най-вече първите стъпки във вътрешната политика на Луганската народна република приличат на установените практики във вътрешното и външното дело на Русия. Още повече, след като в началото на април един от държавниците на Путиновата Федерация призова затварянето на всички ресторанти McDonald's в Русия.

В тази проста аритметична сметка, колко може да е трудно на който и да е било да прецени накъде тегли гравитацията Източна Украйна между двата полюса - САЩ и Руската федерация?

П.С.: Очакваме с нетърпение следващия списък със санкционирани фирми, за да видим докъде може да стигне новата лудост в украинския Изток, явяващ се руския Запад.