Полет с балон в Нощта на музеите София

В ноща на 17 срещу 18 май ще се проведе тазгодишната Нощ на музеите, като тази година софиянци ще станат част от полет с балон, трамвай на времето и дирижиране на оркестър

В Нощта на музеите, когато вратите са отворени до полунощ и входът е свободен, отново десетки музеи и галерии в цялата страна ще приемат посетители, предаде Вести.

Националната художествена галерия - освен постоянната си експозиция "Живопис и скулптура от XX век", ще представи изложбата "Графичните ателиета на Жоан Миро", както и портрети на известни българи.

Точно в полунощ прозорците на бившия дворец ще бъдат отворени, за да се чуе навсякъде изпълнението "Многая лета", посветено на 100-годишнината от рождението на Борис Христов.

В допълнение към постоянните експонати на Националния исторически музей, вече може да бъде разгледана и обновената експозиция на Зала 2 - "Античност", както и златното съкровище от Дъбене.

Сред атракциите е и полет с балон, пренасяйки гостите на Националния военноисторически музей във времето на балонното отделение на Българската авиация.

В същото време военни маршове и класически произведения ще изпълни студентски камерен оркестър от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" под диригентството на желаещ от публиката да се включи.

В пространството около галерията ще е концертът на българската кънтри група Lilly of the West.

В градинката пред Народния театър ще има изложба с най-доброто от Хартиения арт фест.

Мостът на влюбените до НДК ще бъде изпълнен с фото портрети на известни личности, сред които Катя Паскалева, Ани и Рангел Вълчанови, Йордан Радичков, Александър Геров, Исак Паси, дело на Симон Варсано.

Авторски интерпретации на гладиаторски шлемове, които могат да бъдат пробвани, ще покаже "Арена ди Сердика". Назад във времето ще върне посетителите и Пътуващият ретро трамвай-музей, който ще се движи между 16.00 и 22.00 ч. от пл. "Възраждане" до пл. "Журналист".

Столичната община организира и тази година автобус, който ще тръгва от НХГ и ще отвежда желаещите до Националния исторически музей в кв. "Бояна". Общественият транспорт в София пък ще работи с удължено работно време. Метрото ще се движи до 01:00 ч.

Десетки други музеи и галерии ще се включват в европейската инициатива Нощ на музеите с множество изложби, концерти и различни акции.