Спасителни разкопки на старта на сезона в Деултум Дебелт

Продължават проучванията и на Еркесията и римската баня

Сезонът в археологическия резерват Деултум Дебелт започва със спасителни проучвания, които се правят заради  изграждането на нова електропреносна мрежа в района, съобщи директорът на музея в Средец Красимира Костова.  Тази година археолозите ще  работят и по големия отбранителен вал на прабългарите -Еркесията, дълъг 164 км. както и по римските терми в античната колония. Продължават разкопките и на некропола, чието проучване започна миналата година. Той е любопитен с  това, че маркира най- ранните заселвания  на първите ветерани на римската колония.

 “Тази година ще имаме един нов  атракцион  за туристите от Бургас и региона.  Ще ни гостува  легионът от Нове, /дн.Свищов /. Там са направили група за атракции и възстановки и ще ни гостуват за да бъдат пресъздадени част от военните действия,  в които са участвали легионерите “, коментира Красимира Костова. По думите на археоложката този сезон проучванията ще дадат отговор на въпроса какъв е етническия състав на населението живяло в Деултум преди 2000 години и как тези хора са прекарвали дните си.

Историците са убедени, че тепърва ще стават ясни детайли от тяхната материална и духовна култура. Костова акцентира върху намерено уникално столче в един от гробовете на римските легионери в  Деултум. Подобен експонат имало само на още едно място в Европа – на територията на някогашната римска провинция Британия. Оказва се, че  хората в колонията са  били с много силни връзки с италийския полуостров и Изток. Вероятно при изграждането на колонията тук идват майстори от Мала Азия, предполагат специалистите. В римските терми са открити сходни черти с обекти от Пергам и Ефес , допълни още директорът на историческия музей в Средец. В началото на 70-те години на І век, при управлението на император Тит Флавий Веспасиан, е основана римската колония Деултум от ветераните на VІІІ Августов легион. Това е единствената колония на свободни римски граждани в днешната българска територия.