ЕВН "прибира" по 5 милиона на година от такса "включване"

Представиха неравноправните клаузи в договорите с дружеството

От такса "включване" "ЕВН България Електроснабдяване" печели 5 милиона лева на година. Това каза д-р Димитър Деков – гл.ас. от Юридическия факултет към Пловдивския университет. Във ВУЗ-а се проведе разговор на тема "Защита на потребителите".

Д-р Деков представи неравноправните клаузи в договорите с електроразпределителното дружество.

„Днес трябваше да излезе решението на колективния иск, който заведе Комисията за Комисията за защита на потребителите срещу "ЕВН България Електроснабдяване". Документът бе подаден през януари за преустановяване прилагането на клауза от Общите условия на договорите за продажба на електрическа енергия на дружеството. Решението се очаква да стане ясно следващата седмица.

Колективният иск срещу срещу дружеството е за преустановяване прилагането и отстраняването на клаузата на чл. 17, ал. 9 от "Общите условия на договорите за продажба на електрическа енергия на "ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД", а именно: "Възражения срещу фактурите могат да се повдигат в рамките на един месец от издаването им. Подаването на възражение срещу сметката не освобождава потребителя от задължението да заплати дължимата сума", която КЗП счита за неравноправна.

За подаване на възражение обаче съответният потребител трябва да се обърне към Окръжен съд – Пловдив. Това би предизвикало смесени чувства у недоволния гражданин Х от Бургас, който трябва да дойде до Пловдив, за да предяви своя иск, което ще му коства допълнителни разходи. В този случай лицето Х ще трябва да реши, кое ще му излезе по-евтино – да си плати задължението или да плати разходите за транспорт, държавни такси и т.н, каза юристът.

Проблемът на потребителите е, че не знаят правата си, коментира д-р Деков.