Ще блокира ли Русия "Туитър"?

Американската компания е отказала да премахне информация, която е "в разрез" с руското законодателство

"Понякога чиновниците трябва да използват мозъка си!" - с тези думи министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев коментира изтичането на информацията, че Братската държава планира да се отърве от мрежата "Туитър" в социалния си живот.

Оказва се, че американската компания и нейната дейност на територията на Путиновото отечество е в пълен разрез с руските закони (все по-ясно става, че трябва да следваш много стриктен начин на живот и професионална дейност, за да си в унисон с това законодателство).

По-рано днес "Интерфакс" съобщи, цитирайки Максим Ксензов, зам.-ръководител на регулатора Роскомнадзор, че "Туитър" е отказала да премахне въпросната незаконна информация и да следва предписанията на телекомуникационния орган.

Това, обясни той, създава условия за блокиране на социалната мрежа на територията на Русия.

Ксензов изтъкна: "Винаги съществува определена черта, пределът на неконструктивно взаимодействие, зад който на държавата не ù остава нищо друго, освен да защитава интересите на обществото. Получава се, че нарушавайки изискванията на държавните органи, корпорациите подвеждат и ползвателите си".

Вероятно зад цялата драма стои новият лайтмотив на Владимир Путин за налагане на реципрочни санкции спрямо Запада в лицето на САЩ и ЕС. В сряда такива санкции обяви и новоруската Луганска област, забранявайки американските компании Coca-Cola, Pepsi и McDonald's.

Забавното в този дипломатически колапс е, че изказването си за чиновниците Медведев публикува в... "Туитър".