Ракът вече не е нелечима болест?

Историята на 5-годишната Емили, която се пребори с коварната болест, разказана от списание "Forbes"

За 85% от децата, които страдат от ужасната болест - "остра лимфобластна левкемия", химиотерапията е опит за борба с коварното заболяване. Но не и за Емили Уаитхед. Диагностицирана на 5-годишна възраст - тя страда от инфекция първа степен.

 

Химиотерапията не й повлиява положително, като едва не губи краката си. Болестта се оказва повече от коварна. Малката Емили влиза в ремисия и е включена в списъка на хората, чакащи за трансплантация на костен мозък. Докато чака, състоянието й започнало рязко да се влошава. Лекарите били с вързани ръце.


Единственият шанс бил експериментален метод на лечение, който никога не е бил прилаган на деца. Процесът на борба с рака е следният - кръвта на 6-годишната Емили се изпомпва от тялото й. Преминава през машина, която премахва белите кръвни телца и след това кръвта се връща обратно в тялото. Учените от Пенсилванския университет използвали модифициран ХИВ-вирус за да репрограмират белите кръвни телца на момиченцето. Целта е те да атакуват рака и да го неутрализират.


Нещата се объркват. Вместо изменените бели кръвни телца да се преборят с рака, те атакуват тялото й. Няколко дни Емили била с висока температура и се е наложило да влезе в болница. „Халюцинирам ли?”, попитало момиченцето своя баща. „Защо има езеро в стаята ми?” Преместена е в интензивното отделение, където е поставена на апаратно дишане. Докторът казва на родителите, че шансът на рожбата им да преживее нощта е 1 на 1000.


И чудото се случва! Докторите дават на Емили лекарство за ревматоиден артрит, което подсилва имунната й система. Тя се събужда на 7-я си рожден ден и започва бавно да се възстановява. Седмица по-късно й е присъден костен мозък. Бащата на детето, електротехникът Том Уайтхед, си спомня думите на лекуващият лекар Щефан Груп: „Проработи! Тя се пребори с рака”.


Така и става. Две години по-късно Емили се учи да свири на пиано, разхожда се с кучето си и се наслаждава на занятията в училище, което по време на болестта не е можела да посещава.


„Аз съм онколог от 20 години”, започва разказа си д-р Груп. „И никога през живота си не съм виждал нещо подобно.”  Малката Емили става рекламно лице на новото лечение, за което Novartis (третата по големина компания за лекарства на Forbes Global 2000) инвестира 9,9 милиарда долара.


„Казах на екипът, че парите не са проблем. Времето е проблемът”, казва главният изпълнителен директор на Novartis Джоузеф Хименес. „Исках да чуя какво е нужно да се направи за да се пребори тази трета фаза на болестта”, разказва 54-годишният Хименес. „Вие говорите за пациенти, които са със диагноза „смърт”. Но не знаете какво е чувството, когато трябва да отпратя пациенти, на които не мога да помогна. Аз изпитвам болка. Затова бързаме да развием медицината, доколкото може, без да се притесняваме за парите, които са ни необходими.”