Рекордните 20 000 лева са отмъкнали телефонни измамници

Четири пъти повече са измамените по телефона в сравнение с миналата година

Рекордните 10000 лв., 3400 щатски долари и 2400 евро лева са измъкали телефонни измамници само от един "сценарий". Със солидната сума пари се е разделила възрастна жена, която е била заблудена по традиционна схема за нужда от спешна операция и големи разходи, нужни за нея.

Телефонните измами са особен вид измама, който засяга освен материално и емоционално потърпевшите. За изминалата година (2013 г.) телефонните измами бележат значителен спад. За съжаление обаче през първите четири месеца на 2014 г. отново се наблюдава покачване в броя на извършените такива.

Броят на случаите на телефонни измами за периода януари – април е 43, като за 2013 г. те са едва 11, а за 2012 г. са 54.

Добрата тенденция е при разкриваемостта на този род престъпления. За тази година има разкрити 7 телефонни измами, задържани са 6 души, а 2 измами са предотвратени преди да са успели потърпевшите да предадат спестяванията си. През 2013 г. има само 1 разкрита измама по телефона.

Важно е да се отбележи, че се е покачила възрастовата граница на потърпевшите - за 2013 г. потърпевшите от телефонни измами са на възраст над 80 г., като има и такива над 90 г. За тази година най-младият потърпевш от телефонна измама е на 76 г., а най-възрастният е на 92 г. Потърпевшите са на такава възраст, че не могат да вникнат в случващото им се по телефона. За това, всички техни близки трябва да ги информират периодично, като постоянно да им напомнят да не се доверяват на лица от телефонни позвънявания, а да прекъснат връзката изключвайки телефона от розетката.

В никакъв случай гражданите не трябва да назовават имената и личните си данни, на когото и да било по телефона. На възрастните хора трябва да бъде обяснено, че по телефона не биха могли да пострадат, ако затворят слушалката или в директният разговор с измамникът изрекат, че това е измамна схема, за която са чували по телевизията. Това обстоятелство ще накара мошеникът да се откаже и да позвъни на друг "абонат".

Първата реакция на човек, попаднал в подобна схема, трябва да бъде: да позвъни на близките си и да потърси контакт с посочените за потърпевши в сценария. . Пазенето на тайна (често това е условие) е напълно погрешно и трябва да е сигурен знак, че се касае за измама.

Като най-често използвани сценарии за въвеждане в заблуда са установени "Спешна операция или лечение"; "Внасяне на гаранция или подкуп";  "Печалба от томбола или телевизионна игра"; "Баене за разваляне на магия"; "Предоставяне на социални помощи" и "Ремонт на жилището по програма на ЕС"; "Наемане на квартира"; "Заем на познат".

В последно време сценарият с мнимите куриери, които носят "скъпи вещи" от близък или роднина от чужбина, изместват традиционните сценарии. Обаждане по телефона с информацията, че близък е изпратил скъпи подаръци чрез куриер, но за да бъдат получени, трябва да се внесе сума пари, е новост, която успява да заблуди доверчивите ни баби и дядовци.

Нова схема е и обещание за увеличение на пенсията по Европейски програми, като това е обвързано с наличните в дома на потърпевшия средства. Добре облечен измамник, наричащ себе си представител на "Европейската комисия" убеждава възрастни хора, че ще получат увеличение на пенсията си в размер двоен на средствата, с които разполагат вкъщи в момента. На място в дома на потърпевшите се извършва опис на парите и измамника се оттегля, като отнася и спестяванията.

Предотвратяването на измами по телефона е свързано с масирана информационна кампания, организирана и реализирана съвместно от органите на МВР и средствата за масово осведомяване, която има за цел да информира обществото за случаите на телефонни измами, за най-уязвимите групи, за най-честите сценарии, за най-правилните реакции. Тези действия дават възможност да се предпазят възрастните хората, които са обект на интерес от страна на извършителите, да се ограничат възможностите на измамниците и на използваните  от тях схеми.