Вестниците в Събота, 17 май

Напусна ни Никола Гюзелев

Сърцето предаде Никола Гюзелев. Големият бас си отиде на 77 г.
"24 Часа"
"Сърцето му не издържа. Издъхна в 3 часа през нощта", това каза за "24 часа" съпругата на световноизвестния български оперен певец Никола Гюзелев Анна Мария Гюзелева. Той си отиде на 77 години.
"Беше в съзнание, бяхме до него, видя ни. Надявам се да си отиде с тази мисъл - че сме били до него. Беше тръгнал към подобряване след дългото залежаване. Предстоеше рехабилитация. Надявахме се. Надеждата никога не умира. Но новината пак ни попари", допълни тя.


Разследват нови данни за атентата в Сарафово
"Монитор"
Нова и ключова информация беше придобита за атентата в Сарафово, която в момента е предмет на изключително активно разследване. Това съобщи вчера главният прокурор Сотир Цацаров след среща с директора на Европол Робърт Уейнрайт. Двамата обсъдиха разследването на терористичния акт от юли 2012 г., при който след взривяването на автобус загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор. В разговорите участваха още вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и директорът на ДАНС Владимир Писанчев.


Готвят евакуация във Видинско
"Стандарт"
Районът около Видин е на крачка от евакуация. Кметът на Видин Герго Гергов обяви бедствено положение. Заради поройните дъждове се скъса дига на река Делейнска при село Иново и вълна с ширина 500 м се разля за часове. Пътят Иново - Брегово се оказа под вода. Наводнени са къщи в село Буковец, заливане грози и селата Бела Рада и Рупци.


Софиянци живеят най-дълго, врачани - най-кратко
"Труд"
Столичаните са най-дълголетни в България - преживяват средно 76 години, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес. Най-кратък е земният път на врачаните - едва 72,3 години.
Данните показват, че най-възрастни умират хората от градовете с качествена медицинска помощ - София, Пловдив и Варна.
С дълголетници са пълни и областите Кърджали, Смолян и Благоевград, където природосъобразната храна, липсата на стрес и чистият въздух в планините си казват думата.