Нови жертви от наводненията на Балканите

Разрушителни наводнения в Сърбия. Бедствие на Балканите

Сърбия продължава да бедства след разрушителните наводнения, причинени от обилните валежи тази седмица. В страната е обявено бедствено положение, а до момента жертвите на водите са пет, съобщават световните медии. Днес по-късно трябва да пристигнат специалисти и помпи с голям капацитет, които са предоставени от Европейския съюз.

За нови жертви на наводненията в Босна съобщават информационните агенции тази нощ. Четирима души загинаха вчера при проливните дъждове и наводнения – най-разрушителните от 120 години насам.

Късно снощи мъж се е удавил в западния град Сански мост, а други двама се водят за безследно изчезнали. По-рано през деня двама души са загинали заради свлачища в градовете Белина и Власеница. Четвъртата жертва бил болен човек, който починал в Маглай, преди спасителите да стигнат до дома му. Придвижването в града става само с лодки и вертолети. Обявеното извънредно положение остава в сила, както в Босна, така и в Сърбия.

Град Обреновац е под вода, а там се извършва безпрецедентна евакуация. В някои места водното ниво достига няколко метра. Подобно е състоянието в град Шабац, където стотици къщи са под водата и много хора все още чакат да бъдат изведени. Работата на спасителите е изключително затруднена, защото няма как да се стигне до къщите и самите населени места. Потвърдените жертви до момента са пет, но властите очакват под водата да има още загинали.

В Сърбия тече безпрецедентна евакуация. Според официалните данни, са били евакуирани над 7200 души. Силно засегнати са и Босна и Херцеговина, Чехия и Източна Словакия. Босна и Херцеговина вече поиска хеликоптери за справяне с кризата. Много селища са отцепени от света. Голям брой пътища са блокирани или наводнени, а десетки хиляди домакинства са без ток. До момента на призива за помощ на двете държави са се отзовали Словения, Австрия, Германия и България, а Русия изпрати самолети с хуманитарна помощ.

Синоптиците очакват валежите да продължат, но не това е основният проблем. След падналите над 150 литра на кв. м., нивата на реките продължават да се покачват. В Белград няма наводнения, но здравните власти предупреждават, че придошлите реки са извадили много боклуци на повърхността, което увеличава възможността от болести и зарази. Питейната вода в града все пак е годна за консумация.