Първанов: 25 май е своеобразен референдум за бъдещия ни път

Лидерът на АБВ призова българите към активност, за да не печели деформиран вот

Очаквания за силни резултати на АБВ в Стара Загора и Варна на евровота изрази в Бургас лидерът на националната гражданска инициатива - Герги Първанов. Той определи листата на движението като най-добрата в кампанията, тъй като в надпреварата за евродепутати в нея не са включени хора, които не са компетентни.  

"Нашата листа е плътна и честна в отношението към избирателите. Няма „фалшиви патици” каквито има в другите листи”, заяви той.

Лидерът на АБВ заяви, че се надява движението да има добър резултат в Бургас, въпреки че новата политическа формация, на която той е начело, не получи очакваната подкрепа от твърдото ядро на БСП в града. Първанов се надява бургазлии да не са забравили, че той е бил депутат от Бургас и е работил активно за развитието на региона.

В града той представи две идеи, които движението иска да реализира.

"Връщам своя стара идея за създаване на независима служба, отдалечена от властите, за борба с корупцията и престъпността по високите етажи. Тя трябва да е с независим характер, защото навремето лансирах тази идея и тя беше прихваната от тройната коалиция и създадена ДАНС. Не може и хляба и ножа да са в едни и същи ръце. Другата ни идея е свързана с обезщетяването на потомците на тракийските бежанци. По мое време, когато Калфин беше министър беше извършена една много активна работа в тази посока. Беше създадена смесена комисия и системно работеше по нерешените въпроси в двустранните отношения с Турция. За съжаление дейността й беше замразена. Ние смятаме, когато имаме участие, присътвие в управлението, да настояваме да се възобнови активно работата на тази комисия", каза лидерът на АБВ.

Според него на България е необходима широка управляваща коалиция, но по модела на тази в Германия. "Това е нашето А, Б и В – да има детайлно разписано коалиционно споразумение. Ние оставаме обаче извън скобите и не бихме се коалирали в бъдеще с ДПС", каза още Първанов.

Той призова българите на гласуват на 25 май, защото освен избор на депутати 25 май е своебразен референдум по кой път ще върви страната. "Ако на хората им харсва да тънем в задкулисие, нека не гласуват. Тогава купеният вот, корпоративния, мобилизирания под натиска на държавната машина ще реши изходът от изборите. Но ако хората отидат да гласуват, ще имаме висока избирателна активност и ще се обезцени силата на този деформиран вот", категоричен е той.