Златотърсачи окупираха Витоша

Вадят по 2-3 грама на ден

Истинска треска за злато кипи в полите на Витоша, информира "Стандарт". Потоци и ручеи по южния склон на планината са обсадени от хора с легени, драги, помпи и специални лопати. На ден те добиват обикновено по грам, два златни люспици и зрънца. Като истински герои на Джек Лондон обаче търсачите се надяват да зърнат в ситата и по-едри късове. За тях добивът на злато е хоби като лова и риболова, само дето при слука е доста по-доходоносен. Надеждата им е след обилните дъждове Витоша да се превърне в истинско Ел Дорадо.

По южните склонове на Витоша има няколко находища, но най-едрите парченца самородно злато са намирани около Диканите. Има потоци, в които са откривани и парченца обработен скъпоценен метал, халки, ламаринки и дребни изрезки, които според златотърсачите са наследство от древните им колеги. Грам злато в момента върви по 50 лева.

Част от златотърсачите са обединени в Българска асоциация на търсачите на злато и метеорити. Своя златодобивен сезон те откриват в началото на април - нагазват потоците веднага с оправянето на времето и пролетното слънце и остават сред природата до късна есен и първия сняг.

"Ако мисли трезво човек, от речно злато е точно 100 пъти по-вероятно да забогатееш, отколкото от тотото", споделя в нета златотърсач. Сега златото върви по 50 лева за грам, но преди години се купуваше и за 80 лева. Сред любителите на древния метал се разказва, че най-едрото парче самородно злато е намерено преди 3-4 години в река Мъти вир край Ихтиман и е тежало 64 г. После на същото място нагазили багери - с концесия от общината, но не за добив на речно злато, а за корекция на речното корито.