Златото на Деникин закопано край Бургас

Успели да изкопаят половината сандъци, но другите и до ден днешен стоели заровени някъде край морето

Прелюбопитна и адски достоверно звучи историята за закопаното край Бургас съкровище на Бялата армия. При бягството си от Крим хората на генерал Деникин се озовават с имането в България.

През 1920 година бившият офицер Николай Свидин се шляе безработен из улиците на София, когато друг белогвардеец - майор Сергей Крилов, го спира и му заповядва да се яви при генерал Покровски в Бургас.

И се започва като в приключенски роман търсене на парите и слитъците със злато. Успяват да изкопаят половината сандъци, но другите и до ден днешен, както твърдят авторите Пиер Белмар и Жан Намия, стоят заровени някъде край морето. В книгата има и разкази за съдбата на скъпоценните камъни на Луи ХVI и Мария Антоанета и за розовото съкровище, пренасяно в галеона на капитан Дуарте. Ще затаим дъх и при последния полет на Антоан дьо Сент Екзюпери.

В книгата са описани необикновените истории на 25 легендарни съкровища, на техните собственици и откриватели. Авторите са направили задълбочени изследвания и представят множество неизвестни досега факти./Източник: Стандарт