Ден за съпричастност със засегнатите от СПИН

От 18 до 21.30ч. мобилен кабинет ще прави безплатни и анонимни тестове

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН тази година се отбелязва на 18 май.

В Стара Загора младите доброволци от клуб "Зараза" с подкрепата на Община Стара Загора и Регионална здравна инспекция са подготвили вечер на съпричастност в градинката "Пингвините".

Събитието ще стартира от 17:00 часа, като всички желаещи да проверят безплатно и анонимно своя HIV статус в мобилния кабинет на Регионална здравна инспекция, ще могат да го направят на мястото на събитието от 18:00 до 21:30 часа.

Международният ден за съпричастност към засегнатите от HIV/СПИН има за цел да насочи нашето внимание към реалността на хората, живеещи с HIV/СПИН, на тези, които не са сред нас, победени от коварната болест, на техните близки, роднини, приятели, лекуващи, грижещи се.

"Отделете време и помислете за тези, които живeят с HIV/СПИН. Тези хора са сред нас и се нуждаят от нашата толерантност и подкрепа. И колкото и да сме различни, независимо от нашия пол, възраст, професия и социален статус, всички ние живеем в свят, в който HIV съществува и всички ние носим отговорност да помним и да реагираме, защото животът е безценен" - с този призив младите доброволци се обръщат към старозагорци. "ЗАПОВЯДАЙТЕ и нека заедно да изразим своята съпричастност!"

Клуб "Зараза" работи от Програмата на Министерството на здравеопазването - "Превенция и контрол на HIV/СПИН", Компонент 7, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.